bouwjaar 1929, 550PK, 1-cilinder.

Siep&Co

Stichting Siep&Co zit in een voormalige strokarton fabriek in Oude Pekela en bezit een aantal grote, deels werkende stoom- en dieselmachines van begin vorige eeuw. Een plaggenhut buiten met interieur verwijst naar de vroegere turfwinning.

Neem alvast een kijkje

De Stichting Industrieel Erfgoed Pekela is gehuisvest in de oudste fabriekshallen van de voormalige "Stoomstroocartonfabriek Free &Co". He…

De Stichting Industrieel Erfgoed Pekela is gehuisvest in de oudste fabriekshallen van de voormalige "Stoomstroocartonfabriek Free &Co". Het authentieke machinehuis met  een  Stork stoommachine met zijn enorme vliegwiel uit 1929 geeft bij binnenkomst  je al een impressie van het vroegere lawaai en de stoomwolken bij de verwerking van het  aangeleverde stro tot  karton. Ook andere machines en onderdelen, deels op het buitenterrein, geven je een inkijkje  in het industriele verleden van Pekela eind 19e, begin 20e eeuw, waar in een totaal van 9 kartonfabrieken toen 2000 mensen hun brood verdienden, en  van de andere takken van industrie zoals wijn, likeur, textiel, aardappelmeel , landbouwmachines, sigaren en voertuigen. Wist je dat de mate van industrialisatie  in Oude Pekela per vierkante kilometer dichter was dan die van Engelse industriesteden als bijvoorbeeld Manchester?  En dat in hetzelfde fabriekscomplex nu een  hennepverwerkende industrie zit, met zijn andere Pekelder collega de enige van Nederland?  En dat er in de 19e eeuw langs de Pekelder Aa zeeschepen werden gebouwd die  samen met die afkomstig uit de andere veenkolonien naast op de Oostzee ook op de Middellandse Zee voeren?  Kom kijken, misschien geloof je het dan!

Prijzen

  • Toelichting prijs: toegang gratis voor iedereen

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief