Molen De David

Eeuwenlang werden in Nederland kleine industriemolens gebruikt bij kleine bedrijven, ze verdwenen geruisloos. De David is een unieke molen, het is de enige zaagmolen van deze grootte die er nog over is.

Eeuwenlang werden in Nederland kleine industriemolens gebruikt bij kleine bedrijven, ze verdwenen geruisloos. Zaagmolentje De David dreef in T…

Eeuwenlang werden in Nederland kleine industriemolens gebruikt bij kleine bedrijven, ze verdwenen geruisloos. Zaagmolentje De David dreef in Thesinge een lintzaag en een slijpsteen aan, werd niet gesloopt, maar opgeslagen. We willen De David restaureren en in het Groningse Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum in de staat van rond 1900 herplaatsen, compleet met zelfzwichting en een ondervierkant met lintzaag en slijpsteen. Rond 1890 werd dit molentje gebouwd door de Groninger molenmakers Christiaan Bremer en Klaas Kremer uit Thesinge om zelfzwichting uit te proberen. Na de invoering van dit succesvolle wieksysteem, op vele molens in het noorden van Nederland, werd dit molentje in 1894 tot zaagmolen ingericht en na de aanleg van elektriciteit kwam het in 1934 buiten gebruik. Molenbouwer Bremer had wel door dat het molentje uniek was en heeft het opgeslagen in Adorp. Nadat het in de 80er jaren op landgoed Verhildersum had gestaan, maar daar in een storm beschadigd raakte is het uiteindelijk bij Piet Groot in Winsum terecht gekomen. De David is -ongerestaureerd- te zien in Warffum, op zijn toekomstige plek.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief