Molen de Lelie

Korenmolen de Lelie is een blikvanger in  het landschap van Eenrum. Niet in de laatste plaats vanwege de hoogte van bijna 35 meter. Alleen de historische kerktoren van Eenrum is hoger.

Neem alvast een kijkje

De molen is gebouwd in 1862. Destijds stonden er nog twee molens aan de Molenstraat. Daarom werd de Lelie vroeger ook wel de Veurste Meuln genoemd. De molen was tot 1954 in bedrijf. In dat jaar stormde het zo hard, dat de wieken van de Lelie op hol sloegen. Ze draaiden zo snel, dat het mechaniek oververhit dreigde te raken, waardoor de molen in brand kon vliegen. Dat werd nog net voorkomen, maar door de vaart knapten wel de (loodzware) pelstenen los en sloegen dwars door de muren van de molen. De molen werd na de storm hersteld, maar moest in 1980 nog een keer worden gerestaureerd worden. Hierna werd de molen door vrijwillige molenaars gebruikt. Midden jaren negentig is de kap van de molen nog eens hersteld. Tegenwoordig is de molen in bezit van de Stichting Het Groninger Landschap.

Openingstijden

  • Molen De Lelie is in het draaiseizoen (eind april tot eind september) iedere zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus komen daar de woensdagmiddagen (ook van 13.00 tot 17.00 uur) bij.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief