Uitagenda Westerwolde

Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in Westerwolde.

Wil je ook een evenement aanmelden? Dat kan hier. 

Wat zoek je

Wanneer
Thema

104 resultaten

 • Duuster

  Duuster Noah Slot, detail uit 'Aans gaai'k weer vot'
  Met kinderen

  t/m 18 februari 2024, Bellingwolde

  De nieuwe kunstexpo 'Duuster' neemt je mee door de nacht op het Groninger platteland.

 • De heksen van de Ruiten Aa

  De heksen van de Ruiten Aa
  Varia

  t/m 5 november, Ter Apel

  Tussen 1587 en 1597 vonden drie heksenprocessen in de streek Westerwolde plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Door het hoge aantal slachtoffers zijn deze heksenvervolgingen de geschiedenisboeken ingegaan als enkele van de meest dodelijke heksenprocessen in Nederland. Het is een verhaal van religie, geld en macht.

  In de tentoon­stelling staan de veroordeelde vrouwen en mannen centraal en wordt aan hen een gezicht gegeven door middel van indruk­wekkende beelden die Ludmilla van der Spoel, beeldend kunstenaar uit Enschede, hiervoor heeft gemaakt.


 • K.J. van Beekum: een veelzijdig kunstenaar

  K.J. van Beekum: een veelzijdig kunstenaar
  Varia

  t/m 31 mei 2024, Stadskanaal

  Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal ontving onlangs van een particulier een negental schilderijen van de kunstenaar Karl Jacob van Beekum in langdurig bruikleen. Van Beekum is bekend van zijn bekende beeld De Knoalster Lorelei langs de Hoofdstraat in Stadskanaal, maar ook door de vele schilderijen van onder andere Stadskanaalster straatgezichten. Deze schilderde hij met name tussen 1962 en 1984.

  Karl van Beekum werd in 1914 in Rotterdam geboren en volgde daar de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij haalde er ook zijn onderwijsbevoegdheid, waarmee hij in 1955 een aanstelling kreeg aan het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal en in 1960 ook aan de RHBS (nu RSG) in Ter Apel.

  Op de tentoonstelling in het SHC zijn behalve schilderijen met herkenbare locaties in Stadskanaal ook enkele stillevens te zien, die nog niet eerder aan publiek werden getoond. De werken uit de recente bruikleen worden aangevuld met schilderijen die het SHC al van Van Beekum in bruikleen had uit andere collecties.


 • Expositie Mieke van Es

  Expositie Mieke van Es
  Tekenen en schilderen

  t/m 19 november, Oudeschans

  Vanaf vrijdag 4 augustus tot en met zondag 19 november 2023 worden de muren van het vestingmuseum Oudeschans verfraaid door de werken van Mieke van Es uit Bellingwolde. Haar werken leveren een prachtige combinatie met de vaste archeologische collectie op.

 • Duuster

  Duuster
  Varia

  t/m 18 februari 2024, Bellingwolde

  In Duuster tonen meer dan twintig kunstenaars werk, even divers als de nacht zelf.

  Ga mee op een zoektocht naar duistere vergezichten, schaars licht, nachtelijke tinten en de stilte van het leven buiten de dag. Ontdek de maan in al haar facetten. Duik dieper in de menselijke en symbolische betekenissen van het donker. Vind uit wat het daglicht niet kan verdragen en welke geheimen in de schaduwen huizen. Verwonder je over de momenten wanneer het donker onze kwetsbaarheid omhult en wanneer het juist het decor voor vrolijkheid is.

  Kunstenaars

  In Duuster zie je werk vanChris AdriaanMargreet BoonstraJan Pieter van den BosRegina BroersmaNienke BruinsmaAnnemarie van BuurenHans DingjanBernd Ihno EiltsIngeborg EntropMarijk GerritsmaRa van der HoekAnnette HoolsemaHerman KnottnerusMaike van der KooijSjoerd KooistraMarian MijnhardtBen RikkenAart RudolphyErica ScheperNoah Slot, en Gerd Weitkamp.

  Zij verkennen het donker in tekeningen, foto’s, installaties, beeld en geluid, schilderijen en meer.

  Haal meer uit de tentoonstelling

  Op het museumterrein kijk je ’s avonds naar de nachtelijke lucht in een speciale sterren-kijk-folly. Tijdens de tentoonstelling kun je deelnemen aan avondwandelingen in het prachtige Westerwolde, een van de donkerste plekken in Nederland.

  Voor onze jonge en avontuurlijke bezoekers stelde het museum de Doe-denk-durf-donker-route samen, waarmee je op een uitdagende manier door de tentoonstelling dwaalt. Zoals altijd kun je in het MOW ook zelf creatief aan de slag.


 • Witte Olifanten IX: Tijdcollages

  Witte Olifanten IX: Tijdcollages
  Varia

  t/m 29 september, Stadskanaal

  De kunstenaars Marijke Klamer en Merel Wendt, beiden in 2021 afgestudeerd aan Academie Minerva, zijn gevraagd om in een serie keramische objecten te reageren op de collectie van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal (SHC). Dit heeft geresulteerd in een gevarieerde presentatie, waarbij Wendt zich liet inspireren door de glasindustrie in de Kanaalstreek, terwijl Klamer vooral gefascineerd werd door de turfwinning en de verveningsgeschiedenis. De koekjesfabriek van Branbergen die ooit in Musselkanaal stond, bracht de twee kunstenaars er gezamenlijk toe om een serie prachtig geglazuurde ‘speculaasjes’ te bakken.

  Witte Olifanten is een podium voor keramische sculptuur; Tijdcollages is de negende tentoonstelling in de reeks die loopt vanaf 2013. Vanaf de eerste expositie draagt het initiatief de titel Witte Olifanten; dit verwijst naar iets dat te kostbaar is om te houden, maar te zeldzaam en mooi om er afstand van te doen.


 • VPRO Tegenlicht meet-up

  VPRO Tegenlicht meet-up
  Lezing/Debat

  donderdag 28 september, Stadskanaal

  Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan het worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. We hebben het allemaal te complex gemaakt.

 • NEMO Science Tour

  NEMO Science Tour
  Varia

  vrijdag 29 september, Stadskanaal

  Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Waarom verandert het geluid van een auto als hij je voorbijrijdt? Kun je een raket lanceren met een fietspomp? Ontdek het in de verrassende en interactieve NEMO Science Tour.

 • The Fortunate Sons

  The Fortunate Sons
  Concert

  vrijdag 29 september, Stadskanaal

  In deze voorstelling gaan “The Fortunate Sons” 50 jaar terug in de muziekgeschiedenis. Het complete verhaal van Creedence Clearwater Revival met de grootste hits als “Bad moon rising”, “Proud Mary” en “Who’ll stop the Rain”. Een feest der herkenning!


 • 32e Boeskoolmarkt in Ter Apel

  32e Boeskoolmarkt in Ter Apel
  Markt

  zaterdag 30 september, Ter apel

  De Boeskoolmarkt, de grootste jaarmarkt in Zuidoost Groningen, vindt plaats op 30 september. Het is een mooie gelegenheid om gezellig te winkelen, te genieten van de sfeer en om elkaar te ontmoeten.

 • Vroug Thuus festival op camping Moekesgat Ter Apel

  Vroug Thuus festival op camping Moekesgat Ter Apel
  Muziekfeest

  zaterdag 30 september, Ter Apel

  Vroug thuus is een nieuw muziekevenement in Ter Apel. Op camping Moekesgat kunt u op 30 september genieten van verschillende concerten.

 • Woest Westerwoldse Bio-Markt

  Woest Westerwoldse Bio-Markt
  Markt

  wekelijks , Sellingen

  Biologische markt bij De Woeste Grond. De lekkerste biologische- en biodynamische producten haal je elke zaterdagochtend op de Woest Westerwoldse markt!

 • Presentatie over Stadskanaal in de jaren zestig, foto’s uit het archief van het SHC

  Presentatie over Stadskanaal in de jaren zestig, foto’s uit het archief van het SHC
  Varia

  zondag 1 oktober, Stadskanaal

  Op zondag 1 oktober starten de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer. De activiteiten vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal.

 • Theater Pannenkoek

  Theater Pannenkoek
  Jeugdtheater

  woensdag 4 oktober, Onstwedde

  Bij Ella thuis is het 's avonds een drukte van belang. Ze haalt al haar treuzeltrucjes uit de kast om maar niet te hoeven slapen; knuffel kwijt, dorst, nog even spelen.. Waarom gaat ze niet rustig dromen over wat er morgen staat te gebeuren?

 • Ancora

  Ancora
  Concert

  vrijdag 6 oktober, Stadskanaal

  Vaar mee op de golven van Ancora: een muziekprogramma met schitterende LED-walls, oogverblindend mooi licht en oorstrelend geluid! Ancora staat met een live-band van zes personen in een spetterende show. Een muzikale mix van 2020 shanty, Irish pop en uptempo songs. Trossen los, volle vaart vooruit, met de wind in de zeilen, het is tijd voor Ancora!
   

  Nederland, waterland en een zeer rijke historie als het gaat over de scheepvaart in het algemeen. Nestor Jan Keizer van het voormalige BZN en Edwin van Hoevelaak zagen snel in dat Ancora de groep is die hier naadloos bij aansluit. Ancora maakte al vier studio-albums met elk een spectaculaire DVD, ontving twee gouden platen en een Buma-Award voor de beste videoclip. Ze traden meermaals op met de legendarische Kelly Family en wonnen twee Koos Alberts Awards voor beste live-act.


 • Boeken vouwen

  Boeken vouwen
  Workshop

  zaterdag 7 oktober, Stadskanaal

  Altijd moet je maar voorzichtig doen met boeken, vandaag niet! Je mag met oude boeken een mooi kunstwerk maken!

 • Twee Dorpen Smokkelroute

  Twee Dorpen Smokkelroute
  Fietstocht

  zaterdag 7 oktober, Sellingen

  Een avontuurlijke fietstocht met onze Duitse buren uit Neudersum Een route van 28 kilometer voor jong en oud. Met twee startplaatsen, twee keer reuring en twee ‘risicovolle’ grensovergangen.

 • Peter Corry and Friends

  Peter Corry and Friends
  Musical of Show

  zaterdag 7 oktober, Stadskanaal

  The Showman is Coming combineert de passie van ‘Moulin Rouge’, het spektakel van ‘Barnum’ en de energie van ‘The Greatest Showman’ tot een bruisend variété. De internationaal gerenommeerde zanger Peter Corry en zijn bonte circusgezelschap brengen een energieke show met een mix van iconische liederen, waaronder ‘Sweet Dreams’, ‘Babooshka’, ‘The Red Rose Cafe’ en ‘The Show Must Go On’.


 • Het feest van Tante Rita (4+) | 16.00

  Het feest van Tante Rita (4+) | 16.00
  Jeugdtheater

  zondag 8 oktober, Stadskanaal

  Na de film komt nu ook de musical bij u in het theater! In deze vrolijke en grappige familiemusical beleven Theo en Lulu een bijzonder avontuur in het Tsjoe Tsjoe Wa Bos als ze op weg zijn naar het Feest van Tante Rita. Een verrassende swingmusical met alle grote Minidisco-hits, zoals ‘Dans met Tante Rita’, ‘Tsjoe Tsjoe Wa’ en de ‘Coco Loco’.


 • De Sappers uit Voorst komen naar Smeerling

  De Sappers uit Voorst komen naar Smeerling
  Markt

  zondag 8 oktober, Onstwedde

  In samenwerking met Natuurmonumenten en stichting d"Appelhof wordt er ook dit jaar weer fruit en groente geperst op het terrein van Gasterij Natuurlijk Smeerling.

 • Het feest van Tante Rita (4+)

  Het feest van Tante Rita (4+)
  Jeugdtheater

  zondag 8 oktober, Stadskanaal

  Na de film komt nu ook de musical bij u in het theater! In deze vrolijke en grappige familiemusical beleven Theo en Lulu een bijzonder avontuur in het Tsjoe Tsjoe Wa Bos als ze op weg zijn naar het Feest van Tante Rita. Een verrassende swingmusical met alle grote Minidisco-hits, zoals ‘Dans met Tante Rita’, ‘Tsjoe Tsjoe Wa’ en de ‘Coco Loco’.


 • Pink Walk Smeerling

  Pink Walk Smeerling
  Wandeltocht

  woensdag 11 oktober, Onstwedde

  Op 11 oktober 2023 organiseren PrengerHoekman, Gasterij Natuurlijk Smeerling en stichting wandelen in Westerwolde een Pink walk.

 • Informatiedag Oktober Borstkankermaand

  Informatiedag Oktober Borstkankermaand
  Open Dag

  woensdag 11 oktober, Onstwedde

  Informatiedag en Wandelevenement te Smeerling t.a.v. oktober borstkankermaand

 • Nashville's Country Café

  Nashville's Country Café
  Concert

  donderdag 12 oktober, Stadskanaal

  In Nashville’s Country Café zal worden stilgestaan bij de grootste country-hits allertijden. Denk aan nummers van artiesten als Dolly Parton, Carrie Underwood en Shania Twain. De cast bestaande uit Wim van de Vliert, Jordyn Mallory, Elske DeWall, en de DMP-band brengt deze avond hun mooiste songs uit de rijke historie van de Country en Western ten gehore.


Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief