Route 8: De Lethe Bellingwolde

Op deze route wandel je door en rondom Bellingwolde. Deze route is 8 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 8,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Hoofdweg 247
9695 AH Bellingwolde
Eindpunt: Hoofdweg 249
9695 AH Bellingwolde

Op de wandeling door en rondom Bellingwolde zijn de negentiende-eeuwse tegenstellingen tussen de enorme rijkdom van de graanboeren en de armoede van hun arbeiders nog steeds zichtbaar, ook al is menig voormalige arbeiderswoning omgetoverd tot een paleisje.
De statige, soms rijk gedecoreerde boerenvilla’s van de Oldambtster boerderijen staan aan de hoofdweg. Ze zijn gebouwd in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen de graanprijzen hoog waren en de eerste landbouwmechanisatie (de stoomdorsmachine) haar intrede deed.
De bomen die in die dagen werden geplant zijn nu schitterende groene monumenten.

De wandelroute loopt met de kavelrichting mee naar het zuidoosten. Na het passeren van het B.L. Tijdenskanaal gaat de wandeling door De Lethe, een terrein van Staatsbosbeheer met lange rechte boomsingels.
De naam verwijst naar de grensrivier die Westerwolde ooit scheidde van onze oosterburen. Vroeger woonden hier landarbeiders, net als aan andere lange lanen achter de herenboerderijen.

Teruglopend naar het kanaal komt u langs twee oude vestingwerken, de Redoute en de Flèche. Ze zijn aangelegd in de Franse tijd en gerestaureerd in 1985.
Direct na het passeren van de Flèche ziet u links een klein stukje authentiek hoogveenmoeras.

In het voorjaar van 2021 zijn er werkzaamheden verricht in het gebied. Er is namelijk een grensoverschrijdende ecologische verbindingszone gemaakt tussen de Lethe en de Brualer Schloot.

Opmerking? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief