Route 12: De Twaalf Apostelen

Op deze route wandel je rondom Sellingen waar de laatste 40 jaar veel nieuwe bossen aangeplant zijn. Deze route is 9 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 9.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Hof van Sellingen
Dorpsstraat 8
9551 AE Sellingen
Navigeer naar startpunt
1

Hervormde kerk Sellingen

Torenstraat 15
9551 BK Sellingen
Hervormde kerk Sellingen
2

Heerlijk Westerwolds Land

Rustpunt PUUR Westerwolde Heerlijk Westerwolds Land
Borgerschapenweg 8
9551 XD Sellingen
Heerlijk Westerwolds Land
Eindpunt: Hof van Sellingen
Dorpsstraat 8
9551 AE Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Startpunt is bij Hof van Sellingen. Op deze locatie stond eerder het in 1927 afgebrande dorpshotel Plat dat vervolgens na de herbouw in 1928 bekend stond als hotel Homan. In de beginjaren bestond het pand uit een groot café waar ook de notaris en tandarts zitting hielden en de Boerenleenbank zijn kantoor had. Boven waren 8 kamers die werden verhuurd aan kostgangers.

Na de overname in 1961 door dochter Jeannette Homan werd het café uitgebreid met een restaurant. Op het terrein stonden tevens 3 houten barakken waar de gemeentepolitie gebruik van maakte. In 1979 zijn hiervoor appartementen in de plaats gekomen. Het hotel heeft als zodanig dienstgedaan tot medio 2004. Sinds 2008 heeft het pand de huidige bestemming.

Aan het begin van de wandelroute komt u langs de Nederlands Hervormde kerk. 
De Hervormde kerk van Sellingen is een vroeg-gotische kerk en is vermoedelijk gebouwd in de veertiende eeuw. In de kerk zijn schilderingen te vinden van de heiligen Christoforus en Margaretha op de triomfboog. Op het koorgewelf is een vijftiende-eeuws bloemwerk met ranken en de symbolen van de vier evangelisten geschilderd. Bijzonder is dat de schilderingen gesigneerd zijn door 'broeder Jan van Aken' en 'Johannes'. Het doopvont dateert eveneens uit de vijftiende eeuw, de zeventiende-eeuwse preekstoel is afkomstig uit de in 1824 afgebroken kerk van Scharmer.

Op het keerpunt van deze route loopt u door de tuinen (met rustpunt) van Rineke Dijkinga, ook wel Heerlijk Westerwolds Land genoemd, waar u direct bij de ingang een telg vindt van de Twaalf Apostelenboom. De Twaalf Apostelenboom is de bijnaam van een meer dan 500 jaar oude linde naast het Klooster in Ter Apel. In de nacht van 28 op 29 december 2007 woei de boom om. Enthout van de oude boom is gebruikt om nieuwe lindes te kweken. Deze zijn o.a. geplant op de plaats waar eerst de oude linde stond en ook hier bij Heerlijk Westerwolds Land. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het feit dat de boom op een bepaald moment twaalf takken had. Dit werd als symbool gezien voor de twaalf apostelen.

Op de terugweg loopt u over een vlonder en steilrand vanwaar u een mooi uitzicht hebt op het dorp Sellingen. 

De route eindigt bij het gemeentehuis van de voormalige gemeente Vlagtwedde, nu Westerwolde.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Hof van Sellingen.

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting markering: Geel - wit gemarkeerd WIW 12
  • Toelichting startpunt: Parkeren bij Hof van Sellingen of bij het Gemeentehuis

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief