Route 23: Slangenborg Sellingen

Op deze route loop je door en rondom Sellingen, het natuurgebied Slangenborg en over de natuurbegraafplaats Laude. Deze route is 12,5 km.

Wandeltocht 3 uur - 12.6 km

Dit ga je zien

Startpunt: De Herberg
Dorpsstraat 37
9551 AC Sellingen
Navigeer naar startpunt
1

Herberg Sellingen

Dorpsstraat 37
9551 AC Sellingen
Herberg Sellingen
2

Heerlijk Westerwolds Land

Rustpunt PUUR Westerwolde Heerlijk Westerwolds Land
Borgerschapenweg 8
9551 XD Sellingen
Heerlijk Westerwolds Land
3

Natuurbegraafplaats Laude

Laude
Natuurbegraafplaats Laude
4

Restaurant de Boshoeve

Ter Apelerstraat 20
9551XK Sellingen
Restaurant de Boshoeve
Eindpunt: De Herberg
Dorpsstraat 37
9551 AC Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Op deze route zijn honden niet toegestaan.
De wandeling gaat door een afwisselend gebied met kleine bossen, houtsingels, weiden en akkers en het is vooral aan de onverzettelijkheid van de
Sellingers te danken dat we er nu nog van kunnen genieten. Het plan Kikkert had namelijk aan het begin van de zeventiger jaren van de 20ste eeuw voor dit gebied 6000 ha militair oefenterrein in petto. Gelukkig sneuvelde het plan.

Een bijzonder element op deze tocht vormen de rietfilterplassen, een goed Nederlands woord voor helofytenfilter (vanaf punt 14). Er groeien riet, biezen en andere waterplanten, die veel voedingsstoffen uit het water vastleggen en het zo filteren. Het schonere water doet de natuur in het gebied Holle Beetse Vennekampen goed. Veel plantensoorten, juist de bijzondere, verdragen het voedselrijke water uit het Ruiten Aa-kanaal slecht of worden verdrongen door voedsel minnende, meer algemene soorten. Het kanaal voert voedselrijk landbouwwater af en, in droge tijden, even voedselrijk water uit Friesland en het IJsselmeer aan. Staatsbosbeheer, de beheerder van dit gebied, stond voor een dilemma: voedselrijk water in het gebied binnenlaten of de sluis dichthouden en de natuur een deel van het jaar laten verdrogen. De rietfilterplassen zijn een (gedeeltelijke) oplossing. Bij de aanleg is een leemwand gemaakt die oeverzwaluwen huisvesting biedt. Ze graven gangen van 50 tot 60 cm diep in de leemwand en maken aan het eind van de gang een veilig nest. Ze scheren met open bek over de plassen; insecten genoeg.

Een andere bijzonderheid is dat de wandeling voert over de natuurbegraafplaats Laude gelegen aan het Ruiten Aa kanaal (punt 19-28). De natuurbegraafplaats is onderdeel van een 60 hectare groot natuurgebied en heeft een oppervlakte van ca. 12 hectare waar begraven mag worden. Vroeger liep hier een oude uitloper van de Eems, tegenwoordig vindt u hier afwisselende natuur met hoger en lagergelegen gedeelten en met oud en jong bos: loofbos met oude eiken respectievelijk es, meidoorn, beuk en Spaanse aak. Ook komen er diverse vogelsoorten voor. In het oude bos o.a. de gekraagde roodstaart, grauwe kiekendief, boomklever en appelvink, in het jonge bos de tjiftjaf, winterkoning en roodborst.

De opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van de natuur in dit gebied.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Natuurbegraafplaats Laude.

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Route typering: Natuurroute
  • Toelichting startpunt: Natuurgebied Slangenborg is niet toegankelijk met honden.
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd met WIW 23

Wandelen

  • Honden niet toegestaan Ja
  • Overstapjes op het pad Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief