Route 7: De Bouwte Vriescheloo

Op deze route wandel je vanaf Molen De Korenbloem door de omgeving van Vriescheloo. Deze route is 11,5 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur - 11.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Molen De Korenbloem
Wedderweg 25a
9699 RA Vriescheloo
Navigeer naar startpunt
1

Molen De Korenbloem

Wedderweg 25a
9699 RA Vriescheloo
Molen De Korenbloem
Eindpunt: Molen De Korenbloem
Wedderweg 25a
9699 RA Vriescheloo
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Molen De Korenbloem vormt het begin- en het eindpunt van deze wandeling door en om Vriescheloo, dat ‘Fries bos’ betekent. Dokkumer kloosterlingen probeerden het dorp in de Middeleeuwen te kerstenen. Pas na de Dollardinbraken in de middeleeuwen heeft het dorp zijn huidige plek op de zandrug gevonden. Het is een echt landbouwdorp, dat zich enkele kilometerslang uitstrekt langs de Dorpsstraat. De boerenkavels zijn smal en lang en ook dat is een Friese erfenis. Molen De Korenbloem is van oorsprong een oliemolen uit Scheemda, die in 1895 in Vriescheloo werd herbouwd en in 1973 een grondige opknapbeurt kreeg. Deze grootste molen van Groningen, met een spanwijdte van 25 meter, doet dienst als opleidingsmolen voor vrijwillige molenaars.

Boelo Luitjen Tijdens werd in 1858 in Nieuw Beerta in een landbouwersgezin geboren en schopte het uiteindelijk tot Tweede Kamerlid. In die tijd had Westerwolde veel te lijden van wateroverlast door het afgraven van het veen. Tijdens kwam met een kanalenplan om de afwatering te verbeteren. In 1905 ging de eerste schop de grond in. Het B.L. Tijdenskanaal dat de route tweemaal kruist (punt 7 en 18) is omstreeks 1920 gegraven. Bij punt 18 staat tevens een gedenknaald ter ere van Tijdens en zijn kanalenplan.

Het bos tussen Vriescheloo en het B.L. Tijdenskanaal is begin jaren ‘90 aangelegd op de Bouwten (landbouwgronden op het veen) van Vriescheloo. Engbert Drenth, een van de langstzittende burgemeesters in een enkele gemeente (Bellingwedde), heeft de aanleg van nieuwe natuur in zijn gemeente altijd bevorderd. Als eerbetoon heeft Staatsbosbeheer het bos bij Vriescheloo naar hem het Engbert Drenthbos genoemd (punt 21).

De kerk in Vriescheloo (de Loosterkerk) (punt 30) is een zaalkerk uit 1717. De toren stamt uit 1841 en is in 1925 verhoogd. In de kerk is een fraaie preekstoel uit 1560 aanwezig waarvan men vermoedt dat deze ooit voor een andere kerk is gebouwd. Tot in de 17e eeuw lag er een kerk aan de andere kant van de Dorpsstraat. Er wordt vermoed dat deze door verzakking onbruikbaar is geworden.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwoldedie wordt gesponsord door Pension Stee en Stoetje.

Harm en Ankie Prenger
Wedderweg 25
9699 RA Vriescheloo
tel :(0597)541860, mobiel: 0613304197
www.pension-stee-en-stoetje.nl

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW 7

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief