Route 20: Ol' Graitje Jipsinghuizen

Op deze route wandel je door een deel van het dal van de Ruiten Aa en over het voormalige tracé van de spoorbaan van stoomtram Ol’ Graitje. Deze route is 7,5 kilometer lang.

Wandeltocht 7.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Hotel de Waalehof
9551 TJ Sellingen
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Hotel de Waalehof
9551 TJ Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

De brug over de Ruiten Aa in Jipsinghuizen is een historische plek. Bij de brug ligt nog het Bisschopskerkhof, de plaats waar in 1665 het leger van Willem van Nierop het 1800 man sterke leger van de bisschop van Münster in de pan hakte. In die tijd lag het dorp zelf, een tiental Saksische boerderijen en veel schaapskooien groot, een stukje noordelijker.

In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verschoof de dorpskern wat naar het zuidoosten, naar het gebied Plaggenborg, dat zijn naam dankt aan een belangrijke bezigheid in die jaren: turfwinning. Jipsinghuizen was toen misschien wel bekender – of beruchter – dan nu. De stoomtram voerde honderden werklozen aan die land ontgonnen.

De wandelroute volgt de loop van de Ruiten Aa door een zacht glooiend gebied met een aangename afwisseling van akkers en bossen. Op het noordelijkste deel van de tocht zijn de ‘ronde akkers’ en de ‘hoornakkers’ gelegen. Die namen duiden op de ontstaansgeschiedenis van het gebied. De Ruiten Aa heeft er in zijn wilde jaren heel wat zand verplaatst.

Vervolgens loopt de wandelroute door Wollinghuizen, een gehucht met een tiental boerderijen en woonhuizen. De rechte weg tussen Jipsinghuizen en Wollinghuizen was vroeger ook het tracé van de spoorbaan. Ol’ Graitje heette de stoomtram in de volksmond.

Op-of aanmerking? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Hotel de Waalehof.

Hotel de Waalehof
0599 32 65 46
info@hoteldewaalehof.nl
www.hoteldewaalehof.nl/

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel - wit gemarkeerd WIW 20

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief