Route 22: Zellinger Bossen Sellingen

Op deze route wandel je dwars door de bossen bij Sellingen Deze route is 8,5 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 8.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Dennenweg 1
9551 VJ Sellingen
Navigeer naar startpunt
1

Hervormde kerk Sellingen

Torenstraat 15
9551 BK Sellingen
Hervormde kerk Sellingen
2

Theater van de natuur

Dennenweg 1
9551 VJ Sellingen
Theater van de natuur
3

Kopje Genieten

Dennenweg 1A
9551 VJ Sellingen
Kopje Genieten
Eindpunt: Dennenweg 1
9551 VJ Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Op deze wandeling ontmoet u mooie voorbeelden van alle Westerwoldse landschappen: essen met ruim uitzicht, beekdalen met grazige, bloemrijke oeverlanden en hier en daar oude boerderijen, heidevelden en bossen. Staatsbosbeheer heeft de Sellinger bossen en het natuurgebied Ter Borg in beheer. In een deel van het gebied is natuurbehoud het hoofddoel. Het is gemengd bos, waar dood hout blijft staan of liggen. Een ander deel is in de eerste plaats productiebos. Daar wordt gedund en gesnoeid om uiteindelijk mooi lariks- en grenenhout te kunnen oogsten. 

Het zuidelijke deel van de wandeling loopt door de buurtschap Ter Borg, waar een zeventiende-eeuwse (in 1982 gerestaureerde) schaapskooi staat. 

Waar bossen en beekdal elkaar ontmoeten (punt 23) ligt een ‘uitkijkheuvel’ met het “Theater van de Natuur” vanwaar men de meanderende Ruiten Aa voor een deel kan overzien. Let even op de aardige gedichten die in de traptreden zijn gebeiteld. 

Het beekdal van de Ruiten Aa maakt deel uit van het NNN (NatuurNetwerk Nederland). Dit netwerk van met elkaar verbonden natuurgebieden zorgt voor een groter leefgebied voor planten en dieren, zodat ze zich beter verspreiden. Vanaf 1992 is stapsgewijs gewerkt aan de (her)inrichting van deze gebieden. Zo zijn de oude meanders van de Ruiten Aa, die in de vijftiger jaren waren dichtgeschoven en vervangen door een rechte watergang, hergraven en is de omgeving van de beek opnieuw ingericht en zo veel mogelijk hersteld naar hoe het er rond 1900 uitzag. Vaste stuwen zijn vervangen door bodemvallen, waardoor vissen vrij van en naar hun paaiplekken kunnen zwemmen.

De rechte stukken Ruiten Aa zijn nu weer ‘dode armen’ geworden, natte stroken die aantrekkelijk zijn voor kiekendief, witgatje en bergeend.  

Het beekdal herbergt tal van bedreigde plantensoorten als Noordse zegge en gevlekte orchis. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn de beheerders van het beekdallandschap Ruiten Aa.

Opmerking? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Kopje Genieten en Huisartsenpraktijk Postma.

Kopje Genieten
Dennenweg 1a
9551 VJ Sellingen
06-10635673
www.kopjegenieten.nl

Huisartsenpraktijk Postma
Dr.P.Rinsemastraat 1
9541 AL  Vlagtwedde
Tel 0599 217000
https://huisartsenpraktijkpostma.nl

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting markering: Geel - wit gemarkeerd WIW 22

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief