Route 15: De Marke Harpel

Op deze route wandel je rondom Harpel en door een deel van het dal van de Ruiten Aa. Deze route is 14 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 30 minuten - 14.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Buurthuis ‘Ons Buurthoes’
Harpelerweg 28
9541 TT Vlagtwedde
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Buurthuis ‘Ons Buurthoes’
Harpelerweg 28
9541 TT Vlagtwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Het beekdal van de Ruiten Aa en de aangrenzende bossen en natuurgebieden behoren tot het Natuurwerk Nederland. Dat is de ruggengraat van het natuurbeheer. Belangrijke natuurgebieden worden zoveel mogelijk met elkaar verbonden. Soms door het onder natuurbeheer brengen van landbouwgrond en soms door de aanleg van ecologische verbindingszones, waardoor dieren (en vaak mèt hen de planten) zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Het beekdal van de Ruiten Aa is hier en daar smal en de natuurgebieden grenzen direct aan intensief gebruikte landbouwgronden.

De wandeling die in Harpel begint loopt langs het Metbroekbos bij Smeerling en over het Ellersinghuizerveld, een grootschalig landbouwgebied. Het was jarenlang een omstreden gebied. De betrokkenen bij het grote landinrichtingsproject (de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën), de boeren en de natuurbeheerders, claimden beiden het gebied. De boeren om er te boeren en de natuurbeheerders om het bij het Natuurwerk Nederland te betrekken en het te laten dienen als buffer tussen de landbouw en de natuur in het beekdal. Daar liggen waardevolle bosgebieden (Liefstinghsbroek en Metbroekbos) en oeverlanden. Natuurmonumenten heeft inmiddels het gebied van het Ellersinghuizerveld teruggebracht naar de situatie van anno 1850. Dit gebied bestond toen uit woeste gronden met een open, wijds karakter. Een deel van het natuurgebied is afgegraven, zodat er weer heide en schraal grasland ontstaan is. Op het laagste punt is een deel van het ven in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hier kunnen planten als zonnedauw, pilvaren en fonteinkruid van profiteren.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde en wordt gesponsord door Huisartsenpraktijk Bouwman, Musselkanaal 

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief