Route 15: De Marke Harpel

Op deze route wandel je dwars door het dal van de Ruiten Aa. Deze route is 14 kilometer lang.

Wandeltocht 14,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Molenkampweg 19
9541 TK Harpel
Eindpunt: Harpelerweg 37
9541 TP Vlagtwedde

Neem alvast een kijkje

Het beekdal van de Ruiten Aa en de aangrenzende bossen en natuurgebieden behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur van Groningen. Dat is de ruggengraat van het natuurbeheer. Belangrijke natuurgebieden worden zoveel mogelijk met elkaar verbonden. Soms door het onder natuurbeheer brengen van landbouwgrond en soms door de aanleg van ecologische verbindingszones, waardoor dieren (en vaak mèt hen de planten) zich van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Het beekdal van de Ruiten Aa is hier en daar smal en de natuurgebieden grenzen direct aan intensief gebruikte landbouwgronden.

De wandelroute begint in Harpel begint. U komt langs een gebied waar links in het veld een heel groot zonnepark is gerealiseerd. Om het zonnepark wat uit het zicht te houden zijn blauwe bessenstruiken aangeplant.
Na genoten te hebben van de rust langs het Mussel Aa kanaal loopt u langs het Metbroekbos bij Smeerling en over het Ellersinghuizerveld, een grootschalig landbouwgebied. Het was jarenlang een omstreden gebied. De betrokkenen bij het grote landinrichtingsproject (de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën), de boeren en de natuurbeheerders, claimden beiden het gebied. De boeren om er te boeren en de natuurbeheerders om het bij de Ecologische Hoofdstructuur te betrekken en het te laten dienen als buffer tussen de landbouw en de natuur in het beekdal. Daar liggen waardevolle bosgebieden (Lieftinghsbroek en Metbroekbos) en oeverlanden.

Natuurmonumenten is druk doende om het gebied van Ellersinghuizerveld terug te brengen naar de situatie van anno 1850. Dit gebied bestond toen uit woeste gronden met een open, wijds karakter. Een deel van het natuurgebied wordt afgegraven, zodat er weer heide en schraal grasland ontstaat. Op het laagste punt wordt een deel van het ven in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hier kunnen planten als zonnedauw, pilvaren en fonteinkruid van profiteren.

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief