Route 13: Over de Esch Vlagtwedde

Op deze route wandel je over de essen rond Vlagtwedde en door het beekdal van de Ruiten Aa. Deze route is 11 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur - 12.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Restaurant Nuver
Laan van Westerwolde 6
9541 ZA Vlagtwedde
Navigeer naar startpunt
1

Hervormde kerk Vlagtwedde

Kerkstraat 1
9541 CD Vlagtwedde
Hervormde kerk Vlagtwedde
2

Vakantiepark Emslandermeer

Laan van Westerwolde 6
9541 ZA Vlagtwedde
Vakantiepark Emslandermeer
Eindpunt: Parkeerplaats Restaurant Nuver
Laan van Westerwolde 6
9541 ZA Vlagtwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Een wandeling over de essen rond Vlagtwedde en door het beekdal van de Ruiten Aa laat de tegenstellingen in dit landschap goed zien. Aan de ene kant het kaarsrechte Mussel Aa-kanaal, waarmee de geschiedenis van de turfwinning is verbonden en aan de andere kant oude zandruggen, bossen en bloemrijke graslanden langs de Ruiten Aa. Aan dit riviertje ligt het oude gehucht Smeerling, dat bestaat uit een groep zeer fraai gerestaureerde Saksische (ook wel: Westerwoldse) boerderijen. Het is een beschermd dorpsgezicht en de boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw staan onder monumentenzorg. Saksische boerderijen hadden oorspronkelijk mens, dier en oogst onder één dak. In de boerderij die Natuurmonumenten gebruikt als theeschenkerij kan men de vernuftige dragende balkenconstructie bewonderen. Na Smeerling wandelt u door het beekdal van de Ruiten Aa en het Metbroekbos. Runderen van een oud Nederlands runderras, Lakenvelders (een wit vlak ligt als een laken over hun rug) zorgen er voor begrazing van delen van het bos en het aangrenzende Eemboerveld. De koeien met hun kalveren zijn mensvriendelijk. Het Metbroekbos, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten, is een van de weinige oorspronkelijke bossen van Westerwolde. Het is moerassige, leemhoudende grond  met voornamelijk inheemse boomsoorten als eik, hazelaar, hulst, els, wilg en beuk. In de onderbegroeiing vindt u lelietjes-van-dalen, bosanemoon, salomonszegel, Zweedse kornoelje, muskuskruid en koekoeksbloem en tussen hemel en aarde vogels als bonte specht, wielewaal en buizerd. Natuurmonumenten erfde het bos, evenals het Lieftinghsbroek, van particuliere natuurbeschermers.

Hierna wandelt u Vlagtwedde binnen. Vlagtwedde, Sellingen, Onstwedde, Wedde en Vriescheloo zijn de vijf kerkdorpen of karspelen, die samen Westerwolde vormen. Rondom Vlagtwedde ontstonden zwermdorpen als Veele, Wollinghuizen, Jipsinghuizen, Weende en Ellersinghuizen en daarnaast tal van buurtschappen, die hun namen ontlenen aan oude veldnamen.  Rondom Vlagtwedde lagen de markegronden, die werden verdeeld, beheerd en gebruikt onder het gezag van de gezamenlijkheid, de Boerschap. De boerengemeenschap kende ook haar eigen rechtspraak (boerrichters). Tot 1803 was in Vlagtwedde een rechtstoel gevestigd, waar de ‘richter’ zaken behandelde op grond van het landrecht van Westerwolde. Voor hoger beroep kon met terecht bij de drost te Wedde.

De wandeling voert langs de Nederlands Hervormde kerk (punt 20), een van de grootste kerken van Westerwolde. Het schip met kruisribgewelf dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw, het koor uit de zestiende eeuw. Het bospad (punt 22) loopt langs het Veelerdiep, een afsplitsing van de Ruiten Aa, dat zich ten noorden van Vlagtwedde weer in de hoofdstroom voegt. Alleen de grillige loop onderscheidt het watertje van een gewone sloot. Tenslotte gaat de wandeling langs het Parc Emslandermeer, een recreatiebungalowpark, dat een bijdrage levert aan de versterking van de economie van de streek.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Huisartsenpraktijk Postma, Chinees-Indisch Restaurant Peking en Bungalowpark Emslandermeer.

Huisartsenpraktijk Postma
Dr.P.Rinsemastraat 1
9541 AL  Vlagtwedde
Tel 0599 217000
https://huisartsenpraktijkpostma.nl

Chinees-Indisch Restaurant Peking
Wilhelminastraat 20
9541 AP Vlagtwedde 
Tel 0599 313236

Bungalowpark Emslandermeer
Bungalowpark Emslandermeer, 2 tot 20 persoons comfort & luxe wellness bungalows met buitenspa-jacuzzi, sauna etc, ook met toerboot Hanzeschouw of Whaly. Gratis toegang tot sub-tropisch zwemparadijs met o.a. glijbaan, kinderbad, sauna etc. Heerlijk ontspannen op het park met o.a. vissen in de binnenmeren, watersport, kano’s & waterfietsen, speelgelegenheid en uiteraard wandelen en fietsen in het natuurrijke Westerwolde. Kortom onbegrensde activiteits- en ontspanningsmogelijkheden.
http://www.bungalowpark-emslandermeer.nl

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-witte stickers met WIW 13

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief