Route 7: De Bouwte Vriescheloo

Op deze route wandel je vanaf Molen De Korenbloem door de omgeving van Vriescheloo. Deze route is 10,5 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur 30 minuten - 10,5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Molen De Korenbloem
Wedderweg 25
9699 RA Vriescheloo
1

Molen De Korenbloem

Wedderweg 25
9699 RA Vriescheloo
Molen De Korenbloem
Eindpunt: Molen De Korenbloem
Wedderweg 25
9699 RA Vriescheloo

Molen De Korenbloem vormt het begin- en het eindpunt van deze wandeling door en om Vriescheloo, dat ‘Fries bos’ betekent. Dokkumer kloosterlingen probeerden het dorp in de Middeleeuwen te kerstenen. Pas na de Dollardinbraken in de middeleeuwen heeft het dorp zijn huidige plek op de zandrug gevonden. Het is een echt landbouwdorp, dat zich enkele kilometers lang uitstrekt langs de Dorpsstraat. De boerenkavels zijn smal en lang en ook dat is een Friese erfenis.

Molen De Korenbloem is van oorsprong een oliemolen uit Scheemda, die in 1895 in Vriescheloo werd herbouwd en in 1973 een grondige opknapbeurt kreeg. Deze grootste molen van Groningen, met een spanwijdte van 25 meter, doet dienst als opleidingsmolen voor vrijwillige molenaars.

Het Veendiep (vanaf punt 7) was voor de Vriescheloosters de grens tussen hun dorp en Bellingwolde. Deze oude afwatering- en turfvaart was tot voor enkele jaren met een dam afgesloten van het B.L. Tijdenskanaal. Ook aan het noordwestelijke einde was het Veendiep en de drie langwerpige plassen erlangs, met een dam (met schuif) afgesloten van de Oude Loop en de Westerwoldse Aa. De natuur leefde er dus van grond- en regenwater en dat leverde veel schoons op.

Staatsbosbeheer had de strook natuurgebied aangekocht en wilde een ecologische verbinding tot stand brengen met de oeverlanden en polders langs de Westerwoldse Aa ten zuidoosten van Blijham. De provincie Groningen zag echter in het Veendiep een schakel in de recreatieve vaarroute – ook voor motorboten – van Bourtange, via Ruiten Aa- en B.L. Tijdenskanaal met een vaste brug op 2,5 m hoogte. In de sluis zou alleen Veendieps water worden binnengelaten, zodat het vieze afvalwater van Avebe niet in het Veendiep terecht zou komen. Aan de kant van de Westerwoldse Aa kon de verbinding open blijven, omdat dit water schoner was dan het kanaalwater. Maar inmiddels is de aardappelmeelfabriek gezuiverd aan de bron en krijgt de vaarrecreatie een andere, betere route.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwoldedie wordt gesponsord door Pension Stee en Stoetje.

Harm en Ankie Prenger
Wedderweg 25
9699 RA Vriescheloo
tel :(0597)541860, mobiel: 0613304197
www.pension-stee-en-stoetje.nl

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijnJa

Tocht/Route

  • Route kenmerken: Van A naar A

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief