Het donker in: Dark Sky Park Lauwersmeer

Heb jij weleens echte duisternis meegemaakt? Een moment dat het zo donker was dat boven niet van onder te onderscheiden was? Dat je bij helder weer de Melkweg kon zien? Er zijn maar weinig plekken waar je dit kunt ervaren. Waar het ‘s avonds echt zó donker wordt. Een van die plekken is Dark Sky Park Lauwersmeer. Een prachtig natuurgebied dat je op eigen houtje of onder leiding van de boswachter kunt ontdekken. Bij daglicht of – bij voorkeur – in het holst van de nacht. Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt je mee de duisternis in voor een nachtelijke boswandeling met het licht uit.

Dark Sky Park met boswachter Jaap

VIDEO: Babbelen met boswachter Jaap

Wie denkt dat het Lauwersmeergebied ‘s nachts slaapt, heeft het mis. Het gebied heeft een bruisend nachtleven! Het Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Dat is in dit gebied extra bijzonder omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Zo donker dat je alles ziet

In het donker zie je meer dan je denkt. Je ogen moeten alleen wel goed aan de duisternis wennen. Na ongeveer 20 minuten beginnen je ogen eraan te wennen en merk je dat je steeds meer kunt zien. “Je moet dan alleen niet op je telefoon kijken of een zaklantaarn gebruiken, want dan ben je weer terug bij af”, vertelt boswachter Jaap terwijl hij steeds verder het donkere bos in verdwijnt.

Een audiotour onder de sterrenhemel

Plots staat Jaap stil bij een open stuk. “Als het helder is, kan ik vanaf hier allerlei sterrenbeelden aanwijzen”, vertelt hij veelbelovend. Maar een blik omhoog doet realiseren dat dat er vanavond helaas niet in zit. En omdat het gebruik van een zaklampje niet toegestaan is, zullen naar verwachting ook weinig wilde nachtdieren gespot worden. “Doordat je weinig ziet, hoor je des te meer.” Ganzen die overvliegen. Koeien die staan te loeien. “‘s Nachts hoor je andere geluiden dan overdag. Ik snap het wel dat mensen vroeger in spoken zijn gaan geloven. Je hoort hier veel geluiden die je niet helemaal thuis kunt brengen. Dat gaat je fantasie dan zelf invullen. Een krijsende vos wordt dan ineens een boze heks.”

Een duistere boodschap

Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. “Ons doel is daarom om de hoeveelheid kunstlicht terug te brengen. Kunstlicht is handig, maar onnodig kunstlicht is ongewenst. We hebben nog een behoorlijke weg te gaan wat dat betreft. Zolang mensen donker en eng met elkaar associëren, worden ze niet gemotiveerd om minder kunstlicht te gebruiken. Door deze boodschap te verspreiden, hopen we ook de politiek bewust te maken van de waarde van duisternis.” Wil je zelf ook bijdragen aan een donkere omgeving? Richt dan de buitenverlichting rond je huis naar beneden, op zo’n manier dat het niet de rest van de omgeving verlicht.

Op naar de sterren

Staatsbosbeheer organiseert meerdere keren per jaar een sterrenexcursie of vollemaanexcursie. Houd hiervoor de activiteitenkalender van het Nationaal Park in de gaten. Ga je liever alleen? De Dark Sky route door het Lauwersmeer kun je ook zelf lopen. Het enige wat je hoeft te doen, is de paaltjes volgen. Die zijn te herkennen aan een wit, vierkant bordje waarop zwarte sterren zijn afgebeeld. De route start en eindigt vlakbij Activiteitencentrum Lauwersnest (op fietspad De Rug vanaf de Strandweg door het Ballastplaatbos). Een leuk idee voor de herfstvakantie,  want de ideale periode om de Dark Sky wandeling te lopen, is nu. In de herfst wordt het redelijk vroeg donker en het is nog niet te koud. Verder moet je geluk hebben. Het is natuurlijk het mooist als het helder weer is, zodat je de sterren en de maan goed kunt zien.

Hemelplatforms

Ga je zelf op pad in het gebied? Bezoek dan zeker ook een van de hemelplatforms. Dit zijn uitkijkpunten vanaf waar je de sterren nog beter kunt zien. In het Nationaal Park Lauwersmeer zijn twee hemelplatforms: Achter de Zwarten (Google Maps: 53°23'17.4"N 6°12'15.5"E) en De Vlinderbalg (Google Maps: 53°22'05.8"N 6°14'20.1"E). Ook hebben we een paar leuke donkere routes uitgestippeld zodat je echt alles uit je Dark Sky avontuur kunt halen. Bekijk hier de routes of download hier de routekaart.

Ontdek ook