Mooie wandelplekken in Groningen

Wandelen is dé manier om je hoofd leeg te maken en op een fijne manier in beweging te zijn. Ben je op zoek naar een mooie plek om de beentjes te strekken? Vermijd dan smalle bospaden met grote kans op tegenliggers en natuurgebieden waar al genoeg auto’s op de parkeerplaats staan. Wij zetten een paar mooie wandelplekken op een rij waar je jezelf ver van de drukte heerlijk uit kunt laten. Wel met een beetje afstand natuurlijk. Gelukkig is er in Groningen ruimte zat.

© Marcel Kerkhof

Smeerling | Een pittoresk buurtschap

Parkeren: Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15 Onstwedde 
Omgeving: bos, graan, boerderijen, Ruiten Aa 
Afstand vanaf stad Groningen: 50 km  

In en rond buurtschap Smeerling kun je prachtig wandelen door het oude Metbroekbos. En vergeet vooral niet om onderweg goed om je heen te kijken, want langs de wandelpaden staat een aantal prachtige authentieke streekboerderijen uit de achttiende en negentiende eeuw. Een mooi begin van je wandeling is Gasterij Natuurlijk Smeerling, gevestigd in zo'n gerestaureerde Westerwoldse boerderij. Vanuit hier loop je zo het dal in van de Ruiten Aa, een van de mooiste beekdalen van Nederland. Het is hier nog echt stil, een ongekende luxe.

© dehondsrug.nl

Noordlaarderbos | Speuren naar sporen uit het verleden

Parkeren: Natuurvriendenhuis De Hondsrug, Duinweg 6 Noordlaren 
Omgeving: gemengd bos, heuvels 
Afstand vanaf stad Groningen: 15 km

Het Noordlaarderbos is een soort sprookjesbos met een rijk verleden. De Middeleeuwse karrensporen herinneren aan de oude handelsroute tussen Coevorden en Groningen, die vroeger intensief gebruikt werd. Deze plek is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen. Een fantastisch gebied als je van cultuurhistorie en van natuur houdt.

Appelbergen | Zoveel landschappen binnen één natuurgebied

Parkeren: Paviljoen Appelbergen, Hoge Hereweg 33 Glimmen 
Omgeving: divers natuurgebied, water, zandpaden, speeltuin 
Afstand vanaf stad Groningen: 15 km 

Of je nu de uitgezette wandelroute loopt langs de gele paaltjes, of zelf op ontdekkingstocht gaat door natuurgebied Appelbergen: je zult versteld staan van de diversiteit aan landschappen binnen dit gebied. Dicht en open bos, stuifzanden, plassen en moerassen wisselen elkaar af. De route langs de gele paaltjes is ongeveer in een uur tot anderhalf uur te lopen en loopt over diverse zandpaden. Ben je minder mobiel, dan kun je ook kiezen voor een verhard pad.

Noordpolderzijl | Laat je hoofd leegwaaien

Parkeren: Café ’t Zielhoes, Zijlweg 4 Usquert  
Omgeving: dijk, wad, vissershaven 
Afstand vanaf stad Groningen: 35 km 

In het uiterste noorden van het Groninger vasteland ligt Noordpolderzijl met het kleinste open zeehaventje van Nederland. Een oase van rust en ruimte, waar je even bij kunt komen van de drukte van alle dag. Genietend van de weidse uitzichten over het wad, met in de verte de waddeneilanden Schiermonnikoog, Rottumeroog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum. In de buurt van Noordpolderzijl kun je heerlijk over de dijk wandelen. Zo ver je maar wilt.

Slochterbos | Een bos vol verrassingen

Parkeren: Landgoed Fraeylemaborg, Hoofdweg 30 Slochteren 
Omgeving: heuvelachtig bos 
Afstand vanaf stad Groningen: 24 km 

Achter landgoed Fraeylemaborg schuilt een bos vol verrassingen. Je auto of fiets parkeer je bij de borg, waarna je te voet verder gaat over een bospad van bijna 1,3 kilometer. Een wandeling in het Slochterbos is elk seizoen de moeite waard. In het voorjaar en in de zomer zingen talloze vogelsoorten je toe. In de herfst vind je er vele soorten paddenstoelen en een prachtige verscheidenheid aan kleuren. Even uitrusten of je van huis meegebrachte boterhammetjes nuttigen doe je op een van de vele bankjes die door het park verspreid staan.

Westerkwartier | Aarden in de natuur

Parkeren: Theetuin Blotevoetenhof, Peebos 1 Opende 
Omgeving: natuurgebied, bos, weiland 
Afstand vanaf stad Groningen: 30 km 

Even helemaal weg, de natuur in. In het Westerkwartier loop je over onverharde paden, door bossen en langs weilanden, langs veen en heide. Door unieke natuurgebieden die jarenlang gesloten waren voor het publiek. De natuur mocht er zijn gang gaan met als resultaat een ongereptheid waar je stil van wordt. Theetuin Het Blotevoetenhof in Opende is het ideale vertrekpunt voor vele wandelroutes.

Lauwersmeer | Een Eldorado voor vogels

Parkeren: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1 Lauwersoog 
Omgeving: Nationaal Park, meer, vogels 
Afstand vanaf stad Groningen: 40 km 

Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park, waar je prachtig kunt wandelen. Staatsbosbeheer heeft in het Nationaal Park elf wandelingen uitgezet. Deze variëren in lengte van 1,5 tot 10 kilometer en brengen je op bijzondere plekken in het gebied. Bij Activiteitencentrum Lauwersnest kun je bepalen hoe je wandelroute eruit gaat zien. Wordt het een bestaande route of treed je liever op eigen houtje buiten de gebaande paden? 

Bos ter Apel | Slingeren door een oud bos

Parkeren: Hotel-Restaurant Boschhuis, Boslaan 6 Ter Apel 
Omgeving: bos, beekjes, hei, Ruiten Aa 
Afstand vanaf stad Groningen:  65 km

Wandelen in Bos ter Apel is wandelen over slingerende bospaden, langs het water van de Ruiten Aa en met zicht op open velden. Door de bossen loopt de Bosbeek, een verlengde van de Ruiten Aa. Hier geniet je in alle rust van het uitzicht vanaf de Leidijk en wandel je tussen oude eiken en beuken door van wel meer dan duizend jaar oud. Een intiem landschap van bossen, hei, akkerland, vennetjes en beken.

Ontdek ook