Uitkijktorens in Groningen

Uitkijktoren Reiderwolde

Aan de oostzijde van Blauwestad ligt het natuurgebied Reiderwolde. Op een van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied. Zo kun je onder andere Blauwestad, Winschoten, Finsterwolde en Beerta zien

Lees meer

Uitkijktoren de Oude Riet

Tussen Boerakker en Noordwijk ligt reservaat de Oude Riet. Tussen 1811 en 1990 was dit de grens tussen Oldehove en Zuidhorn. Nu is het een natuurgebied waar veel vogels leven. In de weilanden zijn onder andere veel ganzen te vinden en af en toe wordt er ook een grote zilverreiger gespot. Aan de Roordaweg staat een uitkijktoren. Vanaf hier zijn de verschillende vogels die in het gebied leven goed te bewonderen.

Lees meer

Uitkijktoren Selwerd

Het weidegebied aan de noordkant van begraafplaats Selwerderhof heeft een rijke geschiedenis. Zo stonden hier in de middeleeuwen bijvoorbeeld een kasteel en een klooster. Sinds 1975 is het terrein een beschermd archeologisch rijksmonument. Het monument bevindt zich vooral ondergronds en is voor publiek dus nauwelijks zichtbaar. Gelukkig is het gebied goed te overzien dankzij de uitkijktoren en is het mogelijk hier te wandelen op speciaal aangelegde wandelpaden. 

Lees meer

Uitkijktoren Overschild

Vlakbij Schildwolde en Overschild, in de streek Duurswold, ligt het Schildmeer. Het Schildmeer is ook het beginpunt van kanaaltje De Groeve. Vanaf de uitkijktoren aan de noordkant van het Schildmeer is een groot deel van het gebied te overzien en kun je genieten van het mooie uitzicht. Het Schildmeer is namelijk bijna helemaal omsloten door natuurgebied. Kun jij vanuit de hoogte de verschillende soorten vogels spotten?

Lees meer

Luchtwacht- en observatietoren 701 Warfhuizen

Deze luchtwachttoren is een bijzonder overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om het luchtruim goed in de gaten te kunnen houden. Daarom werd in 1955 deze toren gebouwd. In totaal stonden er 276 uitkijkposten verspreid door heel Nederland. Deze toren is een van de negentien nog bestaande luchtwachttorens in Nederland en is gelukkig relatief goed bewaard gebleven. Beklim deze historische toren en geniet van de mooie omgeving in het Hogeland. 

Lees meer

Uitkijktoren de Onlanden

Bezoek de bijzondere uitkijktoren in natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden, net onder de rook van de stad Groningen. Vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk Peize loop je in slechts een kleine kilometer naar deze bijzondere uitkijktoren. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op de natuurlijke omgeving. De toren telt 127 treden, is 26 meter hoog en zeker een bezoekje waard. 

Lees meer

Uitkijktoren Meerstad

De 8 meter hoge uitkijktoren is een van de eerste opvallende bouwwerken van Meerstad. De houten toren staat sinds 2013 aan de rand van het Woldmeer, direct naast het strand in Meeroevers. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het Woldmeer, Meeroevers en Tersluis. Het Woldmeer is met warm weer ook nog eens een heerlijke plek om te zwemmen. Wanneer kom jij klimmen?

Lees meer

Observatietoren Ballastplaatbos Lauwersoog

Na de afsluiting van de Lauwerszee werd het Ballastplaatbos geplant in het Lauwersmeergebied. Omdat er veel vogels in het gebied leven, heeft Staatsbosbeheer een observatietoren geplaatst van waaruit je vogels kunt observeren. In het gebied komen vooral veel lepelaars voor en in de winter veel ganzen. Maar het kan ook zijn dat er een zeearend of een andere te gekke roofvogel over komt vliegen. De toren in het bos kan het hele jaar bezocht worden.

Lees meer

"Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over Groningen"

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief