Kraampjes langs de weg

De provincie Groningen zit barstensvol smaak. Het land, het wad en het water zorgen voor prachtige en pure streekproducten. Gelukkig hoef je voor het lekkerste van Groningen vaak alleen maar even een binnendoorweggetje te nemen in plaats van de grotere autowegen. Daar valt niet alleen veel meer te zien, maar ook te halen in kleine kraampjes aan de weg. Als je even zoekt zal je al snel het eerste knusse kraampje vol met verse groenten en huisgemaakt lekkers zien staan. Tast toe. Gelukkig ben je in Groningen. 

Eigenzinnig en gezellig

Aan de kraampjes zie je direct dat alles met liefde wordt geoogst, bereid én verkocht. Geen klaptafels met kratjes erop, maar eigenzinnige en gezellig ingerichte kraampjes met vrolijk prijkende bordjes. Wat je er aantreft is volledig afhankelijk van het seizoen. Verser dan dit kan je groente en fruit bijna niet krijgen. De producten gaan rechtstreeks van het land, zo het kraampje in. Vooral in de zomer word je getrakteerd op een grote variatie aan groenten en fruit. Sla, rabarber, aardbeien en aardappelen bijvoorbeeld. Naast streekproducten worden er ook andere leuke dingen in de kraampjes verkocht. Of soms gewoon weggegeven aan wie er blijgemaakt mee kan worden. Boeken bijvoorbeeld, of plantjes voor een prikkie. Neem vooral wat kleingeld mee. Betalen doe je hier namelijk nog gewoon met muntjes in een glazen potje. 

Goed voor de natuur

Iets kopen bij deze kraampjes is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor ons milieu. Zo houden we Groningen lekker groen. De producten hoeven geen lange weg naar de supermarkt af te leggen. En buitenbeentjes mogen gewoon in het kraampje liggen. Stukken groenten en fruit die er misschien iets minder mooi uit zien, maar die zeker net zo lekker smaken. En je kunt precies kopen wat je nodig hebt, zodat je niets hoeft weg te gooien. Iets weggooien hoeft sowieso niet, want plastic of andere wegwerpverpakkingen komen er niet aan te pas. Jam wordt verkocht in glazen potjes, sap in mooie glazen flessen en verse eieren in doosjes. Met het verzoek erbij of je ze wilt terugbrengen als je alles op hebt, zodat het later weer hergebruikt kan worden. Kan je ook meteen weer wat lekkers mee naar huis nemen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief