Naar het theater

Groningen staat bol van de plekken waar acteurs, dansers en muzikanten op de planken staan. Van de grote zalen tot de knusse theaters. Van internationale voorstellingen tot lokale creaties. Hier lees je waar er zoal wordt gespeeld. Ga lekker achterover zitten en geniet van de voorstelling.

Grand Theatre

Gelegen aan de Grote Markt staat een markant pand. Vroeger een bioscoop, vandaag de dag een levendig theater. Met dank aan rebelse krakers, die 40 jaar geleden het pand overnamen, is het een plek waar jong talent zich kan laten zien. Met voorstellingen uit binnen- en buitenland. Neem plaats in een van de twee sfeervolle zalen en aanschouw wat het Grand Theatre je te bieden heeft.

Bekijk

SPOT/Stadsschouwburg

Al bijna 140 jaar een begrip in stad en ommeland. Een theater van toen en ook zeker een theater van nu. Met zowel nationale als internationale voorstellingen zit er altijd wat voor je tussen. En het gebouw op zichzelf is al een bezoekje waard. Niet zo gek dat het sinds 1994 wordt aangemerkt als Rijksmonument. Kenmerkend aan de Stadsschouwburg is dat je als publiek dicht op het podium zit. Voor dat stukje extra beveleving. 

Bekijk

Martiniplaza

De grootste evenementenlocatie van Noord-Nederland. Sterker nog, er is plaats voor meer dan 1500 man per theatershow. In Martiniplaza worden daarom geregeld grote voorstellingen gegeven. Voor de bekende namen moet je hier zijn. Neem ook eens plaats in het ruime en tegelijkertijd gezellige theatercafé voor de beste voorbereiding op de voorstelling. 

Bekijk

Der Aa-theater

Gelegen aan de voet van de kerk die dezelfde naam draagt. Een authentiek en knus theater uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het biedt allerlei vormen van cultuur. Van theater tot concerten en exposities. Ook is het de thuishaven van stichting De Grunneger Sproak, die hier ieder jaar het Grunneger Laidjesfestival organiseert. Met recht is het Der Aa-theater een echt Gronings fenomeen.

De Machinefabriek

Vroeger leverde het monumentale pand stoom aan de hele stad, vandaag de dag is het de thuisbasis voor het Noord Nederlands Toneel. Hier wordt bedacht, geoefend en natuurlijk ook gespeeld. Met plek voor 160 man is er ruimte zat. Maar binnenshuis bevindt zich bijvoorbeeld ook een kostuumatelier, een repetitieruimte en twee foyers. Sterker nog: bijna elke ruimte in het pand heeft wel eens gediend als decor. Gelukkig kun jij lekker plaatsnemen in een authentieke rode theaterstoel. 

Bekijk

Cultuurhuis De Klinker | Winschoten

Ook buiten de stad is het goed vertoeven voor de theaterliefhebber. Neem De Klinker in Winschoten bijvoorbeeld. Met voorstellingen voor jong en oud is hier altijd wat te doen. Het moderne gebouw is dé plek voor cultuur in de regio Oldambt. Naast een theater bevat De Klinker namelijk ook een kunstencentrum, filmhuis, bibliotheek en de lokale omroep RTV GO.

Bekijk

VanBeresteyn | Veendam

Ook wel het culture hart van Veendam genoemd, pal naast het Veenkoloniaal Museum. In cultuurcentrum Van Beresteyn bevindt zich onder andere een muziek- en dansschool, bibliotheek en een brand café. In het hart van het gebouw zit de theaterzaal. Hier worden grote en kleinere voorstellingen gedraaid. Voor zowel jong als oud. Het bezoeken meer dan waard.

Bekijk

VRIJDAG Prinsentheater

Het VRIJDAG Prinsentheater is een theater in de stad Groningen waar amateurtheatergezelschappen en kleinkunstenaars uit Stad, provincie en de rest van het land hun kunsten vertonen voor publiek. Het theater is gevestigd in een voormalig schoolgebouw aan de Noorderbuitensingel 11 en heeft twee professionele theaterzalen en een café.

Bekijk

Ontdek ook

#Theater

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief