De leukste Groningse routes voor kinderen

Groningen heeft voor iedereen wat te bieden. De fanatieke wandel en fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen met mooie routes, maar ook voor gezinnen met kinderen is er meer dan genoeg te ontdekken. Wandel met het hele gezin op de blote voeten door de modder of ga op een bijzonder avontuur met een ezeltje.

Blotevoetenpad Opende

Is het een hindernisbaan? Een wandelpad? Allebei? In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: 't Blôde Fuottenpaad, oftewel het Blotevoetenpad Opende. Twee dingen weten we zeker: je schoenen en sokken gaan uit en schoon blijf je niet. Op je blote voeten lopen door modder, over water en gras. Onderweg klim je over boomstammen en kruip je langs een touw de sloot over. Kliederig plezier in de natuur voor jong en oud.

Lees meer

De Heemtuin Muntendam

De Heemtuin in Muntendam is een gigantisch natuurgebied van zo’n 50 hectare groot waar ook nog eens van alles te doen is. Voor de jonge natuurliefhebbers is er de natuurspeeltuin en het Mammoetpad; een spannende wandelroute met onderweg allerlei obstakels op en langs het water. Het pad is gemaakt met een knipoog naar de prehistorie en heeft vanwege een markant beeld op het pad de naam Mammoetpad gekregen.

Lees meer

Wandelroute Lettelberterpetten

Vlakbij het dorpje Lettelbert vind je een plankenpad rond een moerasbos. De naam Lettelberterpetten, verwijst naar zogenaamde ‘petgaten’ die ontstonden na vervening. Deze liepen vol water. Het natte veen werd te drogen gelegd op de smalle stroken land tussen de petgaten, de legakkers. Deze structuur is nog steeds herkenbaar in het landschap. De wandelroute van 2,5 km loopt om het moerasbos.

Lees meer

Ger’s Ezelstal Vriescheloo

In de bossen rond Vriescheloo kan je een wel heel bijzondere wandeling maken. Hier kan je samen met een ezeltje op avontuur door de omgeving. Bij Ger’s Ezelstal hebben ze 8 verschillende ezels waar je mee op pad kan. Er zijn verschillende routes van tussen de 4,5 en 12 kilometer uitgezet die je kan lopen. Onderweg is er genoeg tijd voor een lekkere picknick. Niet zo'n wandelaar? Je kunt er ook terecht voor een knuffeluurtje of yoga met de ezels.

Lees meer

Appelbergen

De oerkracht van de natuur drukte een enorme stempel op het Groningse landschap. In de Appelbergen bij Glimmen zorgde dit voor een bosrijk landschap vol meertjes, heuveltjes en stuifzand. Zo dicht bij de stad is het een populaire plek voor een uitje met het hele gezin. Niet schrikken als je ineens een adder ziet wegkruipen! Bij het Paviljoen kan je spelen in de speeltuin en heerlijke pannenkoeken eten. 

Lees meer

Zeehondenkijkwand

Via de Eems zwemmen er regelmatig zeehonden naar de Dollard. Op de zandbanken vlak bij de kust krijgen de moeders hun jongen. Vandaar dat de Dollard de bijnaam ‘de kraamkamer van de Waddenzee’ heeft. Van het voorjaar tot het najaar staat een zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk, waardoor je de moeders met hun pups goed kan bekijken zonder ze te storen.

Lees meer

Autopuzzeltochten

Ontdek al puzzelend bijzondere plekjes in de provincie. Ga je voor de route door het Westerkwartier, het Hogeland of kies je voor de nieuwe route door Midden-Groningen? Tijdens een tocht van ongeveer 70 kilometer kom je langs mooie natuurgebieden en interessante bezienswaardigheden. Ontdek steeds meer over de route die je gaat rijden en beantwoord vragen over de dingen die je ziet. Weet jij alle vragen goed te beantwoorden? Voor de kinderen op de achterbank zijn er extra leuke puzzels én een autobingo.

Lees meer

Egelpad Sellingen

Maak kennis met de kleine stekelige egel in het Sellinger bos. Daar vind je een bijzondere route: het Egelpad. Tijdens deze route wijzen de egels je de weg. Onderweg doe je verschillende opdrachtjes. Kun jij net zo snel rennen als een egel? Of weet jij welke pootafdruk de egel heeft? Op deze en nog veel meer vragen krijg je tijdens het lopen van dit pad antwoord.

Lees meer

Vogelbeleefpad

Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtige plek om van vogels te genieten. Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er bij Activiteitencentrum Lauwersnest het Vogelbeleefpad. Haal in het centrum het gratis boekje met de opdrachten, houd je ogen en oren goed open en speur naar 8 nestkasten. Daar kun je de opdrachten uit het boekje doen.

Lees meer

Kabouterpaden

Wist je dat er bij Sellingen, Roegwold en het Lauwersmeer kaboutertjes wonen? De kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. De kabouterpaden zijn paaltjesroutes van tussen de 500 meter en 1,5 kilometer voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. De kinderen krijgen een knapzak mee en een rode puntmuts op.

Lees meer

Kinderfietsroutes

Op verschillende plaatsen in de provincie zijn toffe fietsroutes uitgezet voor kinderen. Tijdens een tocht van maximaal 15 kilometer gaan ze verschillende mysteries oplossen. Onderweg moeten opdrachten gedaan worden om letters te verzamelen, waarmee de code gekraakt kan worden. Oplossing gevonden? Dan mag je door naar het volgende level!

Bekijk

Routebureau Groningen

Behoefte aan een andere route of wil je juist zelf bepalen welke kant je uitgaat? Neem dan eens een kijkje bij het Routebureau Groningen. Daar vind je nog meer mooie routes door de provincie en stel je aan de hand van het knooppuntennetwerk makkelijk je eigen route samen. Er is voor iedereen wel wat.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief