Vis it Groningen: Lauwersmeer

Een hengeltje uitgooien. De een gruwelt van het idee, de ander geniet ervan. En nog veel meer mensen hebben eigenlijk geen flauw idee. Nog nooit gedaan of nooit aan gedacht. Zonde, want er is haast geen mooiere combinatie van ontspanning en spanning tegelijk. En dat in de volle natuur. Hoe ziet een dagje vissen in Groningen er eigenlijk uit? Om die vraag deels te beantwoorden, nemen we je 4 keer mee uit vissen. Elke keer in een ander gebied. In dit eerste deel vissen we van Lauwerzijl naar het Lauwersmeer. 

Snoekvissen in het Reitdiep

Vissen kan natuurlijk vanaf de kant, maar voor de ultieme vis-ervaring ga je zelf het water op. Vandaag gaat de boot in Lauwerzijl het Reitdiep in. Een tocht langs Zoutkamp naar het Lauwersmeer staat op de planning. Dat komt goed uit, want het Reitdiep is prachtig mooi water voor roofvissen, zo beweren de ervaren vissers Jan Willem Wijers en Tamme Smit. Hier vissen we dan ook op een echte rover: de snoek. Een vis met wel 700 vlijmscherpe tanden.

Trollen

Nee, niet die wezentjes met felgekleurd opstaand haar. Vissers weten dat met trollen een effectieve manier van roofvissen bedoeld wordt. Kunstaas wordt door het water gesleept in de hoop dat een hongerige snoek zijn 700 tanden in je felgekleurde nepvisje zet. Die nepvisjes (die overigens allemaal weer een andere naam hebben), zijn er in alle maten en fluorescerende kleuren. Door deze achter de boot aan te slepen, lijkt hij tot leven te komen. Zorgvuldig wordt voor de snoek van vandaag een visje uit de bonte verzameldoos gekozen. ‘Dit wordt hem’, zegt Jan Willem, ‘vandaag trollen we met Ernie’. 

"Vandaag trollen we met Ernie."

Jan Willem Wijers

Zoutkamp en het Lauwersmeer

Ook aan de horizon verschijnt steeds meer kleur. Het zijn de vissershuisjes in Zoutkamp. Ooit de ‘gateway’ naar Groningen. Tot 1960 had Zoutkamp een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verloor het dorp deze belangrijke positie. Het heeft gelukkig nog wel de uitstraling van een ouderwets vissersdorp. Ergens na de vissershuisjes gaat het Reitdiep over in het Zoutkamperril. Daar merk je niets van. Tot stuurman Tamme even later vaart mindert. Als je om je heen kijkt, snap je waarom: Schotse hooglanders en konikpaarden langs de waterkant grazen graag in alle rust. Welkom in het Nationaal Park Lauwersmeer. Je zit er middenin. Plots komt het besef: als je erlangs rijdt, ben je slechts een toeschouwer. Op het water ben je onderdeel van het indrukwekkende geheel. 

Een open deur voor de trekvis

Bij de Robbengatsluis wordt de boot stilgelegd. Dit moet een geweldige plek zijn om op baars te vissen. Maar: achter een stilliggende boot kan men niet trollen, en dus toveren de heren andere hengels tevoorschijn voor het actievere deel van het visavontuur. Zelf hengelen, zoals dat vanaf de kant ook gaat. Met een vakkundige zwiep gooien ze de hengel meters ver uit om deze vervolgens rustig weer naar zich toe te halen. Met succes, want meerdere baarsjes happen toe. Dit is duidelijk een favoriete hangplek voor vissen. De visvriendelijkheid van deze plek blijkt ook uit de nieuwe sluisdeuren die dit jaar zijn geplaatst. Daar zitten speciale gaten in zodat trekvissen erdoorheen kunnen zwemmen, ook als de deuren dicht zijn. Zo kunnen vissen vaker van de Waddenzee het Lauwersmeer op zwemmen en andersom. Dat is van groot belang voor de biodiversiteit. Het verbeteren van de verbinding tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren is het doel van het project Vissen voor Verbinding

  • Zoutkamp

Opladen aan de waterkant

Een stuk of 10 baarsjes later is het ook voor de vissers tijd om huiswaarts te trekken. Het vissen was een avontuur. Over het algemeen zeer rustgevend, met af en toe een welkome adrenalinepiek. Spanning en tegelijkertijd je hoofd leegmaken. Je hoeft niet eens per se iets te vangen, de spanning zit hem alleen al in het idee dat je iets zou kúnnen vangen. Wat zal er dan aan zitten? Klein? Groot? Wat voor soort vis? 

Blijf je deze zomer dicht bij huis, zoek dan in ieder geval het water op. Een meer, rivier of zelfs de vijver naast de deur. Want na een drukke dag is niets fijner dan even opladen aan de waterkant. En neem dan ook meteen een hengel mee. 


Met dank aan Sportvisserij Groningen Drenthe

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief