Vis it Groningen: de Drentse beken

In theorie kun je in Drenthe vissen terwijl je stug met je voeten op de Groninger bodem blijft. Al is dat wel een beetje flauw natuurlijk. Net over de Drentse grens vind je namelijk geweldige natuurgebieden die behoorlijk viswaardig zijn. Ter hoogte van Glimmen, bijvoorbeeld. Ga maar eens kijken. Je vindt er alle ingrediënten voor een mooi visavontuur.

Lief voor de trekvis: het Lieversche Diep

Vlak langs het Drentse dorp Lieveren kronkelt het Lieversche Diep. Of zeg maar gerust: het Lieversche Diepje. Deze ondiepe, stromende rivier vormt een belangrijk opgroeigebied voor trekvissen. Het water is namelijk zuurstofrijk en de vissen vinden er goede beschutting. Maar dat is niet het enige. Op deze plek is iets bijzonders gemaakt om het de vissen extra naar de zin te maken, namelijk - geen grap - een vistrap. Deze is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook erg nuttig.

Neem de (vis)trap

Om te voorkomen dat ons land onder water komt te staan, is de waterhuishouding van de binnenwateren in de loop van de jaren behoorlijk ingeperkt. Stuwen, gemalen en sluizen zijn voorbeelden van barrières die aangelegd zijn om ervoor te zorgen dat wij droge voeten houden. Fijn voor de mensen, maar minder fijn voor trekvissen die daardoor lastiger hun weg van zee naar de binnenwateren kunnen vervolgen. Om de vissen hierbij te helpen, zijn bij sommige barrières zogenaamde vispassages of vistrappen aangelegd. Een riviertje met schotten wordt om de stuw heen gegraven, waardoor het verval wordt overbrugd. Zo hoeft de vis niet over een stuw heen te springen of tegen een sterke stroming in te zwemmen, maar kan hij gewoon van de visvriendelijke trap. Het verbeteren van de verbinding tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren is het doel van het project Vissen voor Verbinding.

"De natuur in Nederland is zo ongelooflijk mooi."

Jan Willem Wijers

Op zoek naar snoek

Iets verder stroomafwaarts kun je fantastisch de hengel uitgooien. In ieder geval 50 meter bij de vispassage vandaan, want dichterbij mag niet. Het is er wat dieper, de stroming is minder hevig en er zijn veel waterplanten. Kenners weten: dat is een goede plek om een snoek aan de haak te slaan. Maar ook visleken genieten van dit waterrijk gebied. Want een mooie wandeling maken zonder aasjes en hengels mag hier natuurlijk ook. Sterker nog: dat is een dikke vette aanrader. Het is er prachtig.

Al vang je helemaal niets

Bij het vissen draait het niet alleen om dat ene hoera-moment waarop een hongerige vis zijn tanden in je lokaas zet. Laten we eerlijk zijn: de vissen happen niet altijd even gretig toe. Soms zit het mee, maar soms zit het ook tegen. Gelukkig biedt zo’n dag in de natuur al genoeg vermaak op zich. Kijk omhoog en je ziet ganzen en roofvogels in de lucht. Kijk naar beneden en zie hoe kikkers en sprinkhanen voor je voeten dansen in het hoge gras. Visser Jan Willem: "De natuur in Nederland is zo ongelooflijk mooi. Door te vissen kom je op plekken waar je anders niet zou komen. Dat maakt het voor mij extra gaaf. En al vang je helemaal niets, je bent toch een dag lekker in de natuur waar van alles te zien valt."

Voor jong en oud

Wat is er nou leuker dan op avontuur gaan met je kroost? Kinderen vinden het heerlijk in de buitenlucht. Vooral als ze de dieren uit de boeken en filmpjes thuis nu eens in het echt kunnen bewonderen of zelfs aanraken! Kinderen tot 14 jaar mogen bovendien zonder vergunning in veel wateren vissen. Als enige voorwaarde geldt dat een volwassene mee gaat die over de juiste visdocumenten beschikt. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief