Vis it Groningen: vissen in de stad

Boven water merk je er niets van. Maar wist je dat het in de diepen krioelt van de vissen? Het zijn net mensen. Sommige vissen zweren bij het platteland, andere voelen zich in de stad als een vis in het water. Ze genieten ervan om langs de pakhuizen, woonboten en het Groninger Museum te zwemmen. Tijdens een potje urban fishing, ontmoet je deze ‘zwemmende stadjers’.

Urban fishing: bekijk de video

Vanaf het water zie je de stad van een heel andere kant. En met een hengel in je hand wordt het nog mooier, want dan maak je echt kennis met het bruisende onderwaterleven van Groningen. Bekijk de video voor een voorproefje. 

Vis it Groningen: stad

Zoek vooral een bruggetje op

Wil jij oog in oog komen te staan met een stadse roofvis? Zoek dan vooral een bruggetje op. De snoek, snoekbaars en baars houden van schaduw en zijn daarom vaak onder bruggen te vinden. De vele bruggen maken Groningen een heel geschikte stad om te vissen. In de stad kun je niet alleen vanaf een boot, maar natuurlijk ook gewoon vanaf de kant vissen. 

Roofvissen, witvissen en exoten!

Als roofvisser kun je in de stadswateren baars, snoekbaars en snoek verwachten. “Vandaag vissen we heel fanatiek op roofvissen, maar je hebt hier ook veel witvissen waaronder brasem en voorn. Op zondag zie je weleens oude mannetjes met deegspuiten en hengels door de stad lopen. Op zoek naar een mooie visstek. Een prachtig gezicht vind ik dat!”, vertelt visser Jan Willem. “De laatste tijd wordt ook af en toe roofblei gevangen, midden in de stad. Dat is een vissoort die zijn oorsprong vindt in de Donau, Zuid Duitsland. Dat maakt Groningen een nóg interessantere visplek, met zo’n exoot erbij.” 

Vergeet je VISpas niet

Naast het diverse visaanbod in de stad, biedt Groningen als visstad nog meer voordelen. Als je nog even snel iets nodig hebt voor het vissen, zijn er diverse speciaalzaken waar je terecht kunt, zoals Hengelsport Groningen van Titus Blom in de Astraat. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor een VISpas. Titus: “Om te vissen moet je in Nederland in het bezit zijn van een VISpas. Ik heb hier VISpassen liggen van Hengelclub Martini. Je kunt je terplekke inschrijven, en nadat je hebt afgerekend kun je meteen gebruikmaken van je VISpas. Deze is geldig voor een heel kalenderjaar. Je kunt de VISpas ook online bestellen. Een VISpas kost rond de 40 euro. Daarmee kun je een heel jaar vissen. Als je hier alleen een weekendje bent, kun je bij mij ook een dagpas kopen voor een dagje vissen. Dat kost 7,50." 

Check de visgids

Ben je enthousiast geworden en wil je ook eens vissen in de stad Groningen? Maar weet niet waar je moet beginnen? Check dan even de sportvisserijgids Groningen (Visgids). Die staat boordevol tips en goede visstekjes. Je bestelt hem op vissen.nl

Met dank aan Sportvisserij Groningen Drenthe

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief