Watertoren West: torent boven Groningen uit

De 56 meter hoge watertoren in de Schildersbuurt slaat geen liters water meer op. De watertanks zijn tegenwoordig leeggepompt en worden gebruikt als appartementen voor Hotel Watertoren West. Doordat de appartementen in en rondom de watertanks zijn gebouwd, is het een uniek nachtje weg.​ 

Tank als plafond

Alhoewel Watertoren West nu een volwaardig hotel is, lopen de kenmerken van de watertoren nog door het hele pand heen. In het monumentale gebouw zitten twee watertanks die samen bijna 1,8 miljoen liter water opsloegen. Nu worden de tanks gebruikt als appartementen en kantoorruimtes. Zo vormt bij sommige appartementen de blauwe tank het plafond. Op de tank zie je nog precies waar ooit reparaties zijn gedaan door de plekjes afwijkende blauwe verf. Verwacht grote ramen, authentieke luiken en een prachtig uitzicht over de stad Groningen.

In de bovenste tank zijn kantoorruimtes en een bar te vinden. In de kantoren zit je in de oudste watertank en daarom zijn de muren van staal. Dit geeft de ruimtes een stoere industriële uitstraling. Helemaal boven in de toren, in de skybar, heb je het beste uitzicht. Het dak is opengemaakt zodat je de dakconstructie kan zien wanneer je naar boven kijkt. Hier zit ook een nestkast voor de slechtvalk die hier rondvliegt. Via een live verbinding kan je op een beeldscherm meekijken in het nestje van deze snelste vogel ter wereld.

Watertoren, uitkijktoren, hotel

De toren is gebouwd in 1912 en heeft door de jaren verschillende functies gehad. Naast watertoren en hotel is het in de Tweede Wereldoorlog ook gebruikt als uitkijktoren voor de Duitsers. Zij keken vanaf de toren uit naar de Canadese soldaten die de stad Groningen in 1945 kwamen bevrijden. Er ontstond tijdens die bevrijding een heus vuurgevecht waarbij de Canadezen de watertoren beschoten met een kanon. Hierdoor kwam er een lek in een van de watertanks. Het water spoot er uit. Bewijs van deze beschietingen zijn nog steeds te zien in het hotel. In de wc op de zevende verdieping zit een kogelgat waardoor je zo naar buiten kijkt. Een aantal appartementen in het hotel zijn als eerbetoon vernoemd naar Canadese soldaten die bij het gevecht om de watertoren zijn overleden. 

"Slapen rondom of zelfs in de oude watertank"

Businesshotel

Bij Watertoren West kan je geen ontbijt krijgen of in het zwembad zwemmen, dit is namelijk een echt businesshotel. Hier hebben ze dus ook geen kamers, maar appartementen. De appartementen zijn ruim en beschikken over een complete keuken. Dit maakt het aantrekkelijk om er voor een langere periode te verblijven.

Boven in het hotel kan je vergaderen, werken en teambuilden. Er zijn verschillende werkruimtes die kunnen worden afgehuurd. Daarnaast wil het hotel gaan werken op een soort abonnementsbasis. Zo kunnen zzp’ers en bedrijven voor een vast bedrag aan het werk met een prachtig uitzicht vanuit de toren. Daarnaast kan de skybar bovenin worden afgehuurd voor teambuilding en vrijmibo’s. Zo biedt de watertoren een plek om te overnachten, netwerken, werken en borrelen.

Expositieruimte

Op de begane grond van de toren vind je de receptie, maar ook een expositieruimte. Door de originele betonconstructie van de toren lijkt de ruimte tussen de originele pilaren gemaakt voor het ophangen van kunst. Op dit moment worden er prachtige schilderijen van Joost Doornik tentoongesteld. Een aantal van deze schilderijen heeft een Gronings tintje, zo kan je bijvoorbeeld de Vismarkt op een van de doeken spotten. Deze expositie is er tijdelijk, er zullen steeds andere artiesten hun werk tentoonstellen. Verder zijn er in deze ruimte ook nog originele blauwdrukken te bezichtigen van de watertoren. De expositieruimte is open voor publiek op donderdag en vrijdag van 10:00 tot 17:00.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief