NITE

Denk je aan theater in Groningen dan denk je aan NITE. Het Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble creëert interdisciplinair, energiek en innovatief totaaltheater. Voorstellingen die jong, divers en nieuw publiek trekken in theaterzalen en ver daarbuiten. Interdisciplinair theater is daarom - ook letterlijk - hun middle name.

Van NNT naar NITE

In 2017 werd NITE opgericht toen choreograaf en regisseur Guy Weizman de artistieke leiding overnam van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Met de komst van Weizman werd ook het internationale dansgezelschap Club Guy and Roni geïntroduceerd in het hart van Groningen. In het begin van mei 2023 werd besloten om de naam Noord Nederlands Toneel achter te laten en verder te gaan onder de noemer NITE. De reden: het woord 'toneel' sloot niet goed aan bij het veelzijdige theater dat zij op het podium brengen. Als een van de vier voornaamste theatergezelschappen in de 'basisinfrastructuur' (BIS), vormt NITE het grootste en eerste interdisciplinaire theaterhuis van Nederland.

Een betoverende mix van cultuur

Bij NITE komt een betoverende mix van theater, dans, muziek, mode, film en beeldende kunst samen. Hier bieden ze een broedplaats voor jonge talentvolle internationale dansers en acteurs in de Poetic Disasters Club. Een club waar gedurfde experimenten en vernieuwende producties hun thuis vinden. De deur staat altijd open bij de community Bab Ad-Daar. Met meer dan 150 enthousiaste nieuwkomers komen ze samen om te repeteren, voorstellingen te creëren en boeiende theatervormen te ontwikkelen. En elk jaar slaat NITE de handen ineen met Spot Groningen en theaterwerkplaats De Wijk de Wereld. Samen duiken ze een nieuwe wijk van Groningen in, waar ze in samenwerking met de buurt een onvergetelijk evenement neerzetten: De Wijk De Wereld.  

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief