Genieten van het Gorecht

De start van de route: De Biotoop

Op een heldere lentemorgen begin je je avontuur van net geen anderhalf uur langs prachtige natuur, wilde dieren en gastvrije Groningers. Check je bandenspanning en ketting nog eens goed voordat je je naar het startpunt De Biotoop begeeft. De Biotoop is dé plek voor creatievelingen, kunstenaars en ondernemers, en in de winkel vind je vintage kleding, handgemaakte sleutelhangers, leuke ansichtkaarten en lokale producten.

De eerste meters fiets je door de woonwijken van Oosterhaar, waar je al snel vaart maakt richting de Onnerpolder. Hier fiets je langs de Harener Wildernis, een bijzonder natuurgebied bestaande uit moerasbos en graslanden. De heerlijke geur van wilde gagel geeft je meteen een kickstart. Wilde gagel werd vroeger veel gebruikt bij de bereiding van alcoholische kruidige dranken, zoals berenburg, en groeit op enkele plekken in de Harener Wildernis.

Onner, Westerbroekstermade en Kropswolderbuitenpolder

Parallel aan het treinspoor trap je in oostelijke richting langs de rustige polders. Het rijke palet aan flora en fauna zorgt ervoor dat geen enkele meter hetzelfde is. Van oudsher is de Onnerpolder een echt weidevogelgebied. Kijk niet raar op als je vriendelijk wordt begroet door bijzondere bewoners zoals de fuut, de watersnip en talloze eenden soorten. De Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder liggen in het stroomgebied van de Hunze, de rivier die ooit van Drenthe naar de Waddenzee stroomde. Het Zuidlaardermeer en de Hunze traden regelmatig buiten hun oevers, waardoor een groot gedeelte van het land drassig en moerassig was.

“Het rijke palet aan flora en fauna zorgen ervoor dat geen enkele meter hetzelfde is”

Gronings erfgoed de Koetze Tibbe

Aan het einde van het Polderpad vind je een stukje Gronings erfgoed: Koetze Tibbe. Een maalvaardige Amerikaanse windmotor uit 1936 die de tand des tijds heeft doorstaan. De windmotor, oorspronkelijk gebouwd voor de bemaling van de polder bij het Friese Koudum, stond jarenlang in Ten Boer, maar werd na restauratie in 2004 geplaatst aan de oostelijke oever van het Foxholstermeer. De grazende Schotse Hooglanders zorgen voor het begrazen van het gebied.

Met elke trap nader je de Vogelkijkhut Polderpad, een perfecte plek om even af te stappen en je te verwonderen over de vele watervogels. Door de vensters van de hut zie je verschillende delen van de polder. Met een beetje geluk spot je hier vogels als de pijlstaart, koperwiek en de buizerd.

Met je voeten in het zand

De weg die je volgt, de Strandweg, verraadt al een beetje wat komen gaat. Meerwijck strand is een populaire plek voor zowel lokale bewoners als bezoekers. Bij warmere temperaturen geniet je hier van wat verkoeling, geef je je voeten even rust van de pedalen of geniet je van een goede lunch bij Beachclub Vifero. Dan komt het moment om de oversteek te maken met het pontje. Een korte onderbreking op het water maakt je even los van het vaste land en geeft je de kans om het Groningse landschap in je op te nemen. Het fietspontje over het Drentse Diep is een populair knooppunt voor veel wandelaars en fietsers.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief