Herberg Het Klooster

Wat Het Klooster is en biedt, valt moeilijk samen te vatten. Inge Schultze noemt een aantal steekwoorden: ‘Dat gaat bijvoorbeeld over bewustzijns-ontwikkeling, vitaliteit, persoonlijke groei.’ Maar daar is niet alles mee gezegd. ‘We zijn haast een soort oplaadstation voor de mens. Lichaam, geest, ziel.’ Weg uit de hectiek, even helemaal opladen.

Herberg Het Klooster heeft:

  • Klassieke herberg
  • Centrum voor stilte en groei
  • Retraites en familie-opstellingen en ook reguliere vergaderingen en trainingen

"Wij zijn een soort oplaadstation voor de mens"

Inge en haar partner Marlies willen graag een herberg zijn in de klassieke zin van het woord: om mensen te kunnen herbergen. Een onderkomen te zijn, voor wie de wereld even wat te groot voelt, of te snel, of te veel.

Het is ook een centrum voor ontwikkeling, herstel, stilte en groei. Voor individuen en groepen. Ze bieden een sessie op de klei, in plaats van op de hei. Op de menukaart staan ook retraites, familie-opstellingen, begeleiding, opvang, opleiding. Vanzelfsprekend staat de herberg ook open voor reguliere vergaderingen, trainingen en bijeenkomsten.

In Zutphen (waar Inge geboren is) had het paar hun Sherpa-praktijk. ‘Maar daar konden mensen niet overnachten.’ Dat wilden ze wel graag kunnen bieden, dus gingen ze op zoek naar een grotere behuizing.

In januari 2018 verscheen Het Klooster op Funda Business. Inge en Marlies zijn er meteen heengereden en werden verliefd. ‘We zijn misschien maf, zot of gek, maar dit níet doen is geen optie,’ zeiden ze toen tegen elkaar.

Dit is alles wat ze wilden. Dus besloten ze hun droom te gaan leven. En ze werden meteen warm verwelkomd door buurt en dorp.

Het gebouw was sinds begin 20e eeuw achtereenvolgens een nonnen-klooster, een ouderenverzorgingshuis en een hotel. Nu komen er soms mensen op bezoek die hier vroeger nog op school hebben gezeten.

Er is niet één stroming of traditie die ze aanhangen. Je vindt er boeddha’s, een indiaan, een engel, een Theresia- beeld, een gebeeldhouwde blote vrouw en een oud Afrikaans symbool. Alles stroomt door elkaar. ‘De essentie is universele liefde,’ vertelt Inge. ‘Dat biedt veiligheid, huiselijkheid.’

Voor alle gasten hanteren ze een inkomensstaffel. Inge legt uit: ‘Iedereen moet hier binnen kunnen komen. Dat aan elkaar verbinden geeft mij grote voldoening.’

Ze laat het graag organisch groeien: ‘Dat heb ik liever dan dat we er binnen enige tijd de brui aan zouden moeten geven, wegens overslaand succes.’

Om anderen te kunnen opladen, moet je zelf ook energie te geven hebben. Er komen vaak en veel mensen op bezoek, in feite in je eigen huis. Hoe trek je je dan soms nog terug? ‘Oh, dat lukt wel, hoor. Voor de toekomst zien we een tuinhuisje voor ons, waar wij kunnen wonen. En vanavond gaan we bijvoorbeeld samen gezellig uit eten. Weet jij nog een goed restaurant in de buurt?’

Dat weten we wel. We wijzen haar natuurlijk op de ‘Kom Eten’-sectie in het Groningste van Groningen.

Contact

Damsterweg 8, Kloosterburen
T: 0595 - 48 11 59
E: info@herberghetklooster.nl
www.herberghetklooster.nl

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief