Menkemaborg

Je bent te gast in het mooiste huis van Nederland, maar de bewoners zijn er niet meer. Tóch voelt het, of je elk moment de koets op het grindpad kan horen aanrollen. Hoewel de familie Alberda van Menkema er al 100 jaar niet meer woont, is elke ruimte met veel zorg en oog voor detail gereconstrueerd.

Menkemaborg heeft:

  • Een museum, landhuis en tuin
  • Audiotour
  • 2 sterren in de Groene reisgids van Michelin

Hoewel ze niet letterlijk thuis zijn, worden we toch door hen welkom geheten: in de audiotour nemen de 19e-eeuwse bewoners ons aan de hand en leiden ons rond in een teletijdmachine: het is een levend hoorspel waarin we de familie Alberda van Menkema van heel dichtbij leren kennen.

"Een omreis waard! Wie hier eenmaal geweest is, is verkocht."

Wie verwacht er aan de rand van het land zó’n verborgen parel? Het is een bijzonder curieuze combinatie van museum, landhuis en tuin. In 1921 maakte Fa. H. Copijn &Zn. de tuintekeningen en die wordt nog steeds onderhouden. Het temmen van de natuur in barokke, symmetrische stijlen valt niet mee. Met name de rozen hebben veel liefde nodig, maar die zijn ook wereldberoemd.

In 1873 werd Koning Willem III door de familie uitgenodigd voor een diner; hij nam ook Prins Maurits mee. Cato Alberda van Menkema schreef toen een brief aan haar broer, waarin zij zich zorgen maakte over het aantal van 13 tafelgasten, ‘… hetgeen bykans den Kooning zoo ontrieven zoude.’ Zodoende vergewiste zij zich van een plaats aan tafel - zij bood aan om aan te schuiven. Het aantal gasten kwam zodoende uit op 14.

Voor Nederlanders voelt het misschien als ver weg, maar internationale bezoekers weten de Menkemaborg al jaren te vinden. Niet voor niets geeft de Groene Michelin toeristische gids 2 sterren aan de Menkemaborg. Een omreis waard! Wie hier eenmaal geweest is, is verkocht.