Kanoën door de Veenkoloniën

De start van de route: Kiel-Windeweer

De kanoroute begint in het dorpje Kiel-Windeweer. Kiel-Windeweer is een langgerekt veenkoloniaal lintdorp dat is ontstaan langs de oevers van het Kieldiep. Tot 1970 voeren hier schepen met aardappelen en bieten, en nog langer geleden turf en stro. Vandaag de dag begint hier deze mooie kanoroute. De eerste meters kano je door het Kieldiep, maar na enkele kilometers kom je in het Annerveense Kanaal. Vervolgens peddel je door de mooie Hunze, die je naar het Tussenwater leidt. Je komt uit in het grote Zuidlaardermeer, waar je even kunt pauzeren voor je weer terug naar het begin peddelt.

Bijzonderheden tijdens de route

Tijdens de kanotocht kom je langs een aantal bijzonderheden. De eerste op je pad is de Siene Praaisdraai, een historische brug waar een speciaal liedje over is geschreven door Streektaalmuzikant Johan Raspe. Verder op de route kom je langs het nostalgische Snikhuus, ooit een drukke aanlegplaats voor de veerdienst die je van Kiel-Windeweer naar Groningen bracht. Tegenwoordig wordt deze niet meer gebruikt, maar kun je dit nog wel bezoeken. Daarna volgt De Amshoff, een betoverende B&B en restaurant gevestigd in een prachtige kerk uit 1754. Deze mooie locatie is omringd door een Engelse landschapstuin. Na deze stop kun je de oude smederij bewonderen voordat je verder peddelt naar de oude aardappelzetmeelfabriek genaamd De Toekomst. Deze fabriek, opgericht in 1898 door een coöperatie van landbouwers, herbergt nu een levendige vlooienmarkt die vaak open is op zondag.

Pauzetips

Een kanotocht van 27 km vergt natuurlijk wat energie, dus het is slim om af en toe een pauze in te lassen. Gelukkig zijn er langs deze route verschillende horecagelegenheden waar je even kunt bijkomen en genieten van wat lekkers. Relatief vroeg in deze route kom je bijvoorbeeld rustpunt Romala’s Home tegen, waar je kunt genieten van een kopje koffie met gebak en een kijkje kunt nemen in het bijbehorende winkeltje. Op de helft van je tocht, rond het Zuidlaardermeer, vind je meerdere gezellige plekken om bij te komen. Bijvoorbeeld Paviljoen de Leine en Beachclub Vifero, waar je even kunt opladen.

Zuidlaardermeer

Na enige tijd peddelen kom je terecht bij het mooie grote Zuidlaardermeer. Dit prachtige stukje natuur biedt ontzettend veel mogelijkheden om te recreëren. Je kunt hier heerlijk zwemmen of juist even van het water af en ergens relaxen op een van de vele terrasjes die hier te vinden zijn. Heb je niet genoeg aan een dag? Er zijn meerdere kampeeropties rond het Zuidlaardermeer, dus je kunt zo lang blijven als je zelf wil.

Ben je klaar om de tocht af te maken? Verlaat dan het Zuidlaardermeer en vaar terug naar het startpunt Kiel-Windeweer. Je hebt een prachtige kanoroute gemaakt die je ongetwijfeld niet snel zult vergeten.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief