Dagwandeling Graanrepubliek

Waar het graan vroeger de horizon vulde

Hier gebeurde het allemaal: de grootschalige teelt van graan, de rijkdom voor de herenboeren, de wrijving die de kloof tussen arm en rijk veroorzaakte. Een wandeling van 18 kilometer door het landschap van Oldambt maakt de woelige geschiedenis tastbaar. In de zomer staan de akkers nog steeds vol met graan, koolzaad en suikerbieten.

Herenboerderijen

Tijdens je tocht kom je langs meerdere enorme boerderijen. Sommige voorhuizen lijken wel paleizen. Het zijn de huizen van de welvarende herenboeren van ruim een eeuw geleden. Het verbouwen van graan bracht hen enorm veel rijkdom. Sommige boerderijen in de regio werden omringd door slingertuinen en andere pracht en praal die de welvaart van hun eigenaar lieten zien. De knechten zagen overigens bar weinig van deze gouden tijd terug. De strijd tussen arm en rijk en de opkomst van het communisme is op allerlei plekken zichtbaar. Hoe vaak in je leven liep je al over de Hamer en Sikkellaan? Met deze wandeling gaat het gebeuren.

Stocksterhorn

Misschien weet je al iets over het graanverleden van Groningen, doordat je het boek De Graanrepubliek hebt gelezen. Dan zal Hoeve Stocksterhorn (Drieborg) vast ook een belletje doen rinkelen. Deze plek speelt een grote rol in het bekende boek van Frank Westerman. Vandaag wandel je er langs. Meer, langer, verder? De wandeling is een onderdeel van het Noordzeepad (NorthSeaTrail 51), een internationale lange-afstandswandelroute rond de Noordzee.

Lees meer over deze route.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief