Wandelroute Lettelberterpetten

Een avontuurlijke start: het Jaap van Dijk-pad

Of je nu met de auto komt of al opgewarmd bent door de fietstocht, zodra je je auto of fiets hebt geparkeerd, kun je meteen aan de route beginnen. Door het klaphekje loop je het Jaap van Dijk-pad op, dat een prachtig uitzicht biedt op de petgaten en het moerasbos. Dit zorgt voor gezonde motivatie om de route verder te ontdekken. Onderweg begroeten de grazende Schotse hooglanders in het grasland je en van dichtbij zijn deze runderen nog indrukwekkender. Ze zijn niet alleen een blikvanger, maar zorgen ook voor een divers landschap. Naast de hooglanders heb je ook kans om zeldzame diersoorten zoals de waterspitsmuis, de zeggekorfslak en roerdompen te spotten, alhoewel deze zich minder snel laten zien.

Het ‘Bos van Olle Mart’ is als een levend museum

Via de dijk loop je om het petgatenbos heen, ook wel het ‘Bos van Olle Mart’ genoemd. Deze naam verwijst naar Martje Kuper, de vroegere bewoonster van dit gebied. Tot 1964 werd dit bos echter gebruikt als ‘geriefhoutbosje’ door de omwonenden van het gebied. Zij haalden hier onder andere brandhout en materiaal voor gereedschap uit. Tegenwoordig is het een toevluchtsoord voor het rijke dieren- en plantenleven. De grote hoeveelheid dood hout in het bos is een ideale schuilplaats en voedselbron voor paddenstoelen, insecten, vogels en kleine zoogdieren zoals de wezel en de boommarter. Het kanaal dat vroeger werd gebruikt voor de afvoer van turf, is in de zomer bedekt met krabbenscheer, waterlelies en gele plomp. De planten zorgen voor een kleurrijk schouwspel en trekken diverse waterdieren aan.

'De planten zorgen voor een kleurrijk schouwspel en trekken diverse waterdieren aan'

Uitzicht over de landerijen en het Leekstermeer

Als je goed kijkt, zie je uitkijktoren ‘De Veenman’ al van ver. Via een houten trap ben je zo boven en word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de landerijen en het Leekstermeer. Gewapend met een verrekijker, onthult zich een waar vogelparadijs. Van smienten en slobeenden tot aan grote zaagbekken en ganzen, dit is de plek waar je ze kunt zien.

Voor een nog beter uitzicht op de vogelsoorten loop je naar de vogelkijkhut ‘Olle Mart’. In de vogelkijkhut heb je een schitterend uitzicht op de naastgelegen oeverlanden van het Leekstermeer en een nieuw gegraven plas. Kijk door je verrekijker en zie in het voorjaar en de zomer vogelsoorten als de kievit, tureluur, veldleeuwerik en de watersnip. Ook in de winter valt er hier genoeg te zien. Zo biedt het gebied een fijne plek voor kolganzen en brandganzen. Naast vogels spotten zijn de toren en de hut ook zeker geschikt om even tot rust te komen en de pracht van de natuur in je op te nemen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief