Turfeiland

Het Turfeiland is een kroonjuweel. Kroonjuwelen zijn groene plekken in de stad, waar natuur en historie samen bijzondere kwaliteit opleveren. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.

Locatie

Turfsingel
9712KJ Groningen
Plan je route

Het Turfeiland is onderdeel van de Groninger grachtengordel, ook bekend als de Diepenring. Waarbij ‘diep’ Gronings is voor ‘kanaal’ of ‘gracht’. Het betreft een klein stukje groen, net buiten de voormalige middeleeuwse stadsmuren. De aanleg van de Diepenring gaat waarschijnlijk terug tot het jaar 1225. Sommige delen van de oude Diepenring zijn in de loop der tijd gedempt, waaronder het Gedempte Zuiderdiep, waar het water rond 1880 verdween.

Het Turfeiland is bijzonder omdat het een van de schaarse stukken groen is in de verder vooral versteende Diepenring. In de compacte binnenstad vormt dit groen een belangrijke duurzame kwaliteit. De Diepenring zelf kent ook een heel eigen biotoop. Op de kaden komt bijzondere muurvegetatie voor; zeldzame varens en zelfs vijgenbomen. Dit versterkt de unieke kwaliteit van het historisch erfgoed.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief