In de voetsporen van Aletta Jacobs
Ze is de heldin van de Veenkoloniën: Aletta Jacobs. Op 20 april 1871 schreef zij zich als eerste vrouw in Nederland als volwaardig student in bij een universiteit. Ze werd de eerste en meteen ook meest bekende vrouw die ooit studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met deze route loop je even in haar voetsporen en ontdek je het veelzijdige Sappemeer. Onderweg kom je langs de locaties die Aletta hebben gevormd van jonge dromer tot succesvol arts. Op 8 maart wordt een Aletta Avondwandeling georganiseerd. Overal langs de route zijn er dan dingen te zien én te doen.
Jonge dromer
Je wandelroute begint bij de Historische Scheepswerf Wolthuis, aan de Noorderstraat 308 in Sappemeer. Dit is een van de oudste scheepswerven van de provincie Groningen en tegenwoordig ook een museum. Hier wordt duidelijk dat Aletta Jacobs al op jonge leeftijd grote dromen had. Het verhaal gaat dat Aletta een van de kapiteins vroeg om haar mee te nemen naar Amerika, omdat ze vreesde dat haar toekomst in Groningen alleen zou bestaan uit huishoudelijk werk.
Een vrijhaven van tolerantie
Vervolgens voert de route je langs het geboortehuis van Aletta en de Koepelkerk. In haar tijd waren er op loopafstand van elkaar een synagoge, een katholieke, doopsgezinde en hervormde kerk te vinden. Sappemeer was een vrijhaven voor tolerantie, waar verschillende geloven naast elkaar konden bestaan. Iets wat goed paste bij de idealen van Aletta. Ook kom je langs de Voormalige HBS. Van de directeur mocht Aletta hier als toehoorster naar school, iets wat in die tijd zeker niet gebruikelijk was. Via de Doopsgezinde kerk en de St. Willibrorduskerk loop je verder naar het ouderlijk huis van Aletta.
“ ''Van mijn zesde jaar af heb ik steeds met de meest mogelijke beslistheid verklaard, dat ik, net als Pa en Julius, dokter wou worden'' ”
Allemaal gelijkwaardig
In dit huis werden maar liefst elf kinderen opgevoed. Allemaal gelijkwaardig en zonder onderscheid. Het is dus duidelijk van wie Aletta haar idealen had gekregen. Loop verder naar Het Bonte Huis. Hiertegenover staat het Aletta Jacobspand, met een grote strip van Barbara Stok over het leven van Aletta. Bezoek tot slot het station, waar Aletta een ware bekendheid was. Vanaf hier nam ze dagelijks de trein naar Groningen, om naar haar studie medicijnen op de universiteit te gaan. Als Aletta te laat kwam, dan wachtte de machinist even met vertrekken.