Vogelspotten in Midden-Groningen

Raak in 't Roegwold

Een omgeving met oude én nieuwe natuur. Dat is 't Roegwold. Ook wel 'ruig moerasbos'. Maar dan gewoon lekker op z'n Gronings. Een rijk natuurgebied dat door de mens een beetje is geholpen. Oude landbouwgronden worden hier nog steeds opnieuw ingericht. En het is een waar vogelparadijs. Als je goed kijkt zie er je een hele hoop vliegen. Dat weet ook Wilco van der Laan, fotograaf en gek van vogels.

Je hoeft niet per se een kenner te zijn om er net als hij van te genieten. Iedereen kan vogelspotten. Gevleugelde vrienden groot en klein zijn overal om je heen. ''Begin bijvoorbeeld bij de parkeerplaats van het Knuppelpad. Of loop wat verder naar de Slochtermeenteweg. Er vliegt zoveel rond: baardmannetjes, veldleeuweriken en rietzangers,'' aldus Wilco.

''Als je goed kijkt zie je een hele hoop vliegen''

Speciale soorten

De lijst met vogels in 't Roegwold is te lang om op te noemen. Er zitten ook een paar speciale tussen. Wat dacht je van flamingo's? Wilco was in het voorjaar van 2019 een van de gelukkigen om ze vast te leggen. Die roze vogels zie je niet zo vaak. ''Heel voorzichtig kwam ik steeds dichterbij. Op een gegeven moment liepen ze op ons af en scheerden ze langs ons heen. Onvergetelijk.''

Vandaag de dag is het goed zoeken naar de roze vogel. Wanneer 'ie weer terugkeert, is lastig te zeggen. Maar de machtige zeearend is er nog steeds. Absoluut een opvallende verschijning, met een spanwijdte van twee meter. De grootste roofvogel van Europa. Bijna on-Nederlands bijzonder dat hij ook hier vertoeft.

Zelf op avontuur

Lijkt het vogelspotten je wel wat? Ga dan zelf op pad. Veel heb je niet nodig. Nieuwsgierig zijn helpt je al een hele hoop. En een verrekijker natuurlijk. Met het blote oog is het namelijk wat lastig om de vogels te spotten. En hoe vaker je het doet, hoe meer je ziet en ontdekt. Laat je verwonderen, gewoon in Midden-Groningen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief