Culturele routes in Midden-Groningen

Met deze culturele routes door Midden-Groningen ontdek je de mooiste kerken, maak je een tocht langs draaiende molens en verken je de Veenkoloniën. Wandel, fiets of vaar en ontdek het verhaal achter iedere themaroute. 

 

‘Op pad met Piccardt’ (25 km.)

Deze fietsroute voert langs alle plekken waar de flamboyante Henric Piccardt, vroegere borgheer van de Fraeylemaborg, heeft gewoond, gewerkt en ligt begraven.

Bekijk route

‘Aan loop mit K. ter Laan’ (4/8 km.)

K. ter Laan, geboren in Slochteren, was een groot liefhebber van de Groningse taal, en is bekend van zijn vuistdikke ‘Nieuw Groninger woordenboek’. Samen met Olaf Vos heeft Ontdek Midden-Groningen een mooie wandeling uitgezet rondom Slochteren.

Bekijk route

‘Langs de mooiste kerken’ (52 km.)

Groningen staat bekend om de goed bewaard gebleven kerken. Deze fietsroute doorkruist bijna de hele gemeente, van het mooie witte kerkje in Westerbroek, de imposante kruiskerk in Noordbroek tot de Koepelkerk in Sappemeer.

Bekijk route

'Ommetje Windlust' (10 km)

Een mooie wandeling of fietstocht van molen Windlust in Overschild naar ’t Roegwold. Met prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren over het grootste rietmoeras van Groningen.

Bekijk route

'Ode aan de molen' (47 km.)

Waar zouden we zijn zonder de molens? Deze route komt langs acht mooie polder- en korenmolens. Zeker in het weekend draaien ze regelmatig en kun je binnen een kijkje nemen.

Bekijk route

'Varen door de veenkoloniën' (20/27 km., ook te fietsen)

Kiel-Windeweer is een prachtig beschermd dorpsgezicht. Hier zie je de veenkoloniale opzet van het dorp nog in volle glorie terug, met historische bruggetjes en veel boerderijen langs het water. Je vaart of fietst naar het Zuidlaardermeer.

Bekijk route

'Van Faber naar de sluis' (3,5km.)

Hoogezand en Martenshoek hebben een rijke historie van scheepvaart, scheepsbouw en volop drukte rondom de sluis. Deze wandeling voert langs het historische lint, van het bekende Hotel Faber tot aan de Sluiskade.

Bekijk route

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief