Punt van Reide

De Dollard

De Punt van Reide ligt midden in het gebied van de Dollard. De ontmoeting tussen het zoete water van de Eems en het zoute water van de Waddenzee maakt de natuur in dit gebied uniek. Het ideale startpunt om dit gebied te verkennen is het Bezoekerscentrum Dollard. Hier leer je alles over dit bijzondere landschap. Bekijk een film over de natuur en klim naar de top van het gebouw om alvast de eerste vogels te spotten. Het bezoekerscentrum is ook het beginpunt van verschillende wandel- en fietsroutes door het gebied.

Vol bijzondere flora en fauna

Doordat de kwelders door hun hoge ligging maar beperkt overspoeld worden door zeewater en dankzij de combinatie van zout- en zoetwater, leven in het gebied een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren. Zo voelt de zeeaster zich hier helemaal thuis en zijn er broedkolonies te vinden van vogels als de noordse stern, de visdief en de tureluur. Het water van de Dollard dient als kraamkamer van de Waddenzee. Zeehondenmoeders zwemmen via de Eems richting de zandbanken vlak bij de kust om hun jongen te krijgen. Van achter de zeehondenkijkwand kan je de dieren goed zien, zonder dat je ze stoort.

Batterij Fiemel

Bij de Punt van Reide zijn ook de sporen uit het verleden nog altijd zichtbaar. Vanwege haar strategische ligging speelde de punt een belangrijke rol in onder meer de Tachtigjarige Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die laatste oorlog bouwden de Duitsers hier hun verdedigingswerk op barakken in het water om de haven van Emden te verdedigen. In 1943 zochten ze een droger heenkomen en bouwden ze Batterij Fiemel. Dit werd onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie langs de hele westkust van Europa. De meeste bunkers zijn inmiddels gesloopt, maar bij Fiemel zijn er nog twee te bekijken. Eén is tegenwoordig ingericht als overnachtingsplek voor vleermuizen. In de andere leer je meer over een van de laatst bevrijdde stukjes van Nederland. De expositie is altijd vrij toegankelijk.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief