Appingedam

Hangende keukens

Wat doe je als je meer woonruimte wilt, maar je huis ingeklemd staat tussen bebouwing en het water? Dan bouw je een deel ervan gewoon boven het water. De befaamde ‘hangende keukens’ van Appingedam hangen als een soort erkers boven het Damsterdiep. Op de brug bij het Gouden Pand kun je ze goed bekijken. Maar eigenlijk is dit stadje bij uitstek geschikt om vanaf het water te verkennen. Vaar met de Damsterveer, sloep of kano rond het centrum en maak een stop bij de nieuwe Jachthaven. Deze haven ligt in het centrum van de stad, midden in het Overdiep.

Historische stad aan het water

De oude historische binnenstad van Appingedam nodigt uit tot een verrassende stadswandeling. De romanogotische Nicolaikerk, de oude rechtbank, het Raadhuis: tientallen eeuwenoude panden ademen de geschiedenis van deze stad. Loop van bruggetje naar bruggetje om de door ondernemerslust verkregen rijkdom van vroeger op je in te laten werken. Meer van deze rijkdom en historie bekijk je in Museum Stad Appingedam en in de Groninger Zilverkamer, waar je een grote collectie Gronings zilver ziet.

Kunst en cultuur

Appingedam onderscheidt zich in de regio met een rijk aanbod van kunst & cultuur. Musea en galeriën, kerken met Middeleeuwse historie tot monumentale kerken uit de 20e eeuw. Ook worden hier jaarlijks diverse culturele events van formaat georganiseerd, zoals Terug naar het Begin, Internationale Folk & Seasongsfestival Bie Daip, Dickens in Daam en de historische Coopluydenmarkt.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief