Hoge der A en Lage der A

Meest gefotografeerde plek van Groningen

De oude pakhuizen langs het diep verklappen de bedrijvigheid van vroeger. Schepen voeren hier af en aan en je hoorde de hele dag ratelende wielen en getrappel van paardenhoeven. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt.

Eb en vloed

Vroeger kwam hier soms een zeehond langs zwemmen. Het oudste havenkwartier van de stad stond lange tijd in directe verbinding met de zee. Rustig wachten tot het water de goede hoogte had? Daar hadden de ondernemende Groningers geen tijd voor. Ze bouwden een hoge kade, de Hoge der A, voor laden en lossen tijdens vloed. Aan de andere kant van het diep kwam een lage kade voor tijdens eb, de Lage der A. Zo kon het handelen onafgebroken doorgaan.

Drankje aan het water

De handel over het water is vrijwel gestopt, maar de bruisende bedrijvigheid is gebleven. Meerdere bars en cafés kleuren tijdens de warme dagen de kades met hun terrassen. Als het regent of frisser is, zit je binnen met een prachtig uitzicht op de aangemeerde schepen. In de dagen vlak voor kerst is het hier extra gezellig. Dan vormen de Hoge en Lage der A het decor van het drukbezochte WinterWelVaart. Verlichte schepen, een knusse kerstmarkt, live performances en glühwein nemen de kades over.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief