Jan Bijsterveld

Dorpsgids in Winsum

Deze week maken we kennis met dorpsgids Jan Bijsterveld. Het idee van dorpsgidsen is al ontstaan voordat Winsum het allermooiste dorp van Nederland werd. De werkgroep recreatie en toerisme van Ondernemersvereniging Winsum heeft de rondleidingen opgezet. Drie jaar geleden zijn de gidsen gestart met een groep van 17 enthousiastelingen. “Toen werden we het allermooiste dorp. Er zijn momenten geweest dat ik wel vier keer op een dag ging gidsen.” vertelt Jan. De dorpsgidsen hebben inmiddels al honderden mensen door het mooie Winsum geleid. Het publiek bestaat niet alleen uit toeristen maar ook inwoners en oud-inwoners horen graag meer over de geschiedenis van hun dorp.

Trotse bewoners

Ook bewoners van het dorp worden al snel enthousiast over de groepjes mensen die regelmatig door het dorp wandelen met een dorpsgids. Al snel nodigen ze de groepen uit in hun achtertuin, omdat daar iets bijzonders te zien of te vertellen is. “Ik heb dus nu 18 mensen waar ik even achter het huis mag kijken met een groep en dat geeft toch aan hoe trots deze mensen op hun dorp zijn.” 

“Je moet erin geloven dat alles wat je ziet mooi is. Ook de dingen die niet mooi zijn hebben vaak mooie verhalen.”

Leuke winkeltjes

Jan Bijsterveld is geboren en getogen Winsumer. “Als ik terugkijk naar de jeugd van mijn moeder in de jaren 50 dan is er veel veranderd. In de Westerstraat waren toen wel 29 neringdoenden. Zo waren er twee boeren maar ook allerlei kleine winkeltjes, bakkers, een smederij enzovoort.” Nog steeds zijn er in het allermooiste dorp veel leuke winkeltjes te vinden. Dat draagt ook bij aan de gezelligheid voor bezoekers en de Winsumers zelf stelt Jan. “Winsum is een stukje gezelligheid waar je je prima thuis voelt als je jezelf openstelt.” 

Wandelen en varen

Net als Jan Bijsterveld zijn er nog 21 dorpsgidsen die Winsum door en door kennen en er zijn zes nieuwe gidsen in opleiding. Ze kunnen niet alleen de mooiste plekken laten zien maar nemen ook groepen mee naar de verborgen plekjes, die alleen de echte Winsumers kennen. Vanaf juni is het mogelijk om de dorpswandelingen te combineren met een vaartocht in een praam. Hiervoor zijn inmiddels negen schippers in opleiding. Aanmelden voor een rondwandeling met of zonder vaartocht kan op www.dorpsgidswinsum.nl 

Contact

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief