Ontdek het wonderschone Winsum

Langs de bekende en minder bekende plekjes

Als je door Winsum loopt waan je je in vroegere tijden. Met maar liefst 59 rijksmonumenten is er op elke straathoek wel iets te zien. Van een kasteel tot oude woonhuizen en historische boerderijen: hier staan karakteristieke gebouwen die de de tand des tijds hebben doorstaan. Het is dan ook niet voor niks dat de ANWB Winsum heeft uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Ontdek het historische en wonderschone Winsum zelf. Te voet, per fiets of vanaf het water.

© Tina Lantink

'Neem eens een kijkje binnenin de molen'

Machtige molens

De wind is zo oud als de mensheid zelf. Al sinds jaar en dag zetten wij de wind naar onze hand. Molens zijn daar een mooi voorbeeld van. Winsum kent er twee: De Ster aan de Molenstraat en De Vriendschap aan de Kerkstraat. Beiden zijn zowel koren- als pelmolens. De eerstgenoemde stamt uit 1851, De Vriendschap komt uit 1759 en werd in 1801 naar Winsum gehaald. De Vriendschap is zelfs één van de oudste nog werkende molens van ons land. Ook De Ster is nog actief. Zie je de wieken van de molen(s) draaien? Dan kan je binnenin een kijkje nemen.

© Wilco van der Laan

Vanaf het water

Natuurlijk kom je te voet ook een hoop tegen, maar vanaf het water kijk je anders naar het dorp. Je ziet meer. Je komt langs plekken waar je normaal niet kan komen. Net even het hoekje om. Zo kent het Winsumerdiep een rijke historie. Maar liefst drie scheepswerven uit het dorp maakten vroeger boten die door dit water vaarden. En nu is het jouw beurt. In een bootje of een kano, die je beiden onder meer bij Marenland kan huren. Vaar langs historische huizen en onder de twee bruggen die vroeger Winsum en Obergum verbonden. 

'Vaar langs plekken waar je normaal niet komt'

© Tina Lantink
© Tina Lantink
© Sterkenburg Media

Heuvels vol historie

De provincie Groningen staat bekend om haar vele wierden. Om toch te kunnen wonen op plekken die regelmatig overstroomden, bouwde men brede heuvels. Hierop konden ze hoog en droog wonen. Winsum kent maar liefst tien wierden, dit zijn allemaal rijksmonumenten. Twee van de tien vallen direct op door de kerken die erbovenop staan. Om de andere acht te vinden moet je net even wat verder kijken.

Middeleeuwse religie

Winsum kent twee karakteristieke kerken. De Torenkerk aan de Kerkstraat en de Sint Nicolaaskerk aan het Kerkpad. Deze laatste heeft een behoorlijk intacte ossengang, het pad rond de kerk. Een historisch blijvertje. Uniek in haar soort, omdat dit pad bij veel kerken in de loop der jaren verloren is gegaan. Daarnaast kent het dorp ook nog een synagoge, gelegen aan de Schoolstraat. Maar het meest opvallend zijn de verhalen over het domicanenklooster uit de middeleeuwen. Omringd door mysterie. Tot op de dag van vandaag weet niemand precies waar het heeft gestaan. Er zijn enkel een paar sporen van de fundering gevonden. Het toenmalige klooster bevatte maar liefst zeven altaren en een orgel en moet dus vrij groot zijn geweest. Een ding dat zeker is.

 

'Soms moet je net wat verder kijken'

© Wilco van der Laan
© Wilco van der Laan
© Sterkenburg Media
© Sterkenburg Media

Vanuit Winsum

Het dorp is ook een uitstekende uitvalsbasis om de rest van de omgeving te ontdekken. Ontdek al het moois rondom Winsum per fiets. Vanaf het toeristisch opstappunt Het Marenland trek je zo het Groninger landschap in. Doe een rondje Reitdiep, pak de Lauwersmeerroute of waai uit in het noordelijk gelegen polderlandschap. Liever met de benenwagen? Ook voor de wandelaar is het goed vertoeven. Op welke manier je Winsum en haar omgeving ook verkent, het dorp en het omringende landschap zijn een genot voor de ogen én de gemoedstoestand. Even uitwaaien. Hier kom je tot rust.

Op pad met de dorpsgids

Zelf zie je natuurlijk ook een hoop, maar de dorpsgids laat je graag de verborgen plekjes zien. Leer alles over de rijke historie van Winsum en maak kennis met de authentieke en hedendaagse cultuur. Iedere zaterdag om 10:30 is er een rondleiding. Op aanvraag zijn ook meerdere tijden beschikbaar. Loop je mee? Kijk hier voor meer informatie.

'Hier kom je tot rust'

Ontdek ook

#Winsum