Ontdek de Wadden

In het Waddengebied kan je op ontdekkingstocht. Over en langs het wad. Dwars door een gebied dat is aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Niet zo verwonderlijk: de rijke natuur is om trots op te zijn. Bedoeld om te koesteren. En om te beleven natuurlijk. Ga wadlopen, ontdek de smaak van de wadden of spot 'the big five'. Bekend of onbekend in het gebied: er valt altijd wat nieuws te zien.

UNESCO Werelderfgoed | Geschenk van moeder natuur

Er zijn van die plekken op aarde die uniek zijn. Waar de natuur rijker is. Het landschap het meest bijzonder. Plekken die niet zomaar plekken zijn, maar die een titel verdienen. Zo ook het Waddengebied. Sinds 2009 draagt het gebied de trotse titel van UNESCO Werelderfgoed. En die titel krijg je niet zomaar: die heb je verdiend. Het bijzondere landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten creëren een uniek gebied. Iets dat je nergens anders vindt. Er valt hier zoveel te ontdekken, te ervaren óf te onderzoeken. We geven je graag 5 tips om de wadden mee te ontdekken.
 

Wadlopen | Over de bodem van de zee

Verschillende plaatsen - Als je denkt aan het Waddengebied, denk je al snel aan wadlopen. En dat is niet zo gek: het is een unieke bezigheid. Nergens anders ter wereld kun je zo lopen over de bodem als de zee als hier. Bij eb valt een deel van de bodem van de Waddenzee droog. De vogels eten hun buik vol en de zeehonden zoeken de zandplaten op om te zonnen. Dit is ook het moment om zelf een wandeling over de zeebodem te maken. Soms sta je even stil voor een verhaal van je gids, maar het grootste deel van de tijd ben je in beweging. Het natte zand zuigt aan je schoenzolen, terwijl de wind door je haren waait. Niet zelden staat het water rond je enkels of nog hoger. Intenser ervaren wat de Waddenzee tot Werelderfgoed kan bijna niet.

Lees meer

Dark Sky Park | Waar het écht donker is

Lauwersoog - 's Nachts is het donker. Althans, dat is wat je altijd dacht. Ben je wel eens bij een Dark Sky Park geweest? Dat is een plek waar het écht donker is. Waar je geen hand voor ogen ziet als de zon helemaal onder is, maar kunt genieten van een lucht vol sterren. De wereld kent slechts een handvol van deze officiële plekken. Waaronder eentje bij Lauwersoog. De herfst is de ideale periode voor een wandeling door het Dark Sky Park: het wordt dan al redelijk vroeg donker en het is nog niet te koud. Verder moet je een beetje geluk hebben. Het is natuurlijk het mooist als het helder weer is, zodat je de sterren en de maan goed kunt zien. Ga je zelf op pad in het gebied? Download dan de nieuwe nachtkaart. Met deze kaart maak je zelf makkelijk een prachtige wandeling onder de sterren.

Lees meer

Smaak van de Wadden | Voor alle fijnproevers

Verschillende plaatsen - Het waddengebied is een unieke plek voor liefhebbers van pure ingrediënten. De rijke natuur biedt je authentieke smaken in overvloed. Van overheerlijke oesters tot zeekraal en natuurlijk verse vis. Door de jaren heen is deze zilte smaak alleen maar beter geworden. De lokale producenten steken er hun ziel en zaligheid in. Dit zorgt ervoor dat je verspreid over het Waddengebied op veel plekken kan aankloppen voor een lekkere maaltijd. Neem plaats bij een van de vele streekrestaurants of maak van de heerlijke ingrediënten gewoon thuis een originele maaltijd. Smakelijk eten gegarandeerd.

Lees meer

Bij de dijk | Even uitwaaien

Verschillende plaatsen - Even de natuur in. De dijk op. De drukte uit je hoofd laten waaien. Dat kan uitstekend bij het Uithuizerwad. Een prachtig natuurgebied van maar liefst 63 hectare. Gevuld met allerlei soorten vogels, heel het jaar door. Van de bontbekplevier tot de oeverpieper en de grote burgemeester. Vogels die je graag wilt spotten. Een heus festijn voor de vogelliefhebber. Maar ook als je niet zo'n vogelspotter bent is het hier goed vertoeven. Alhoewel het natuurgebied zelf niet toegankelijk is, heb je vanaf de dijk prachtig uitzicht over de rijke natuur. En als je toch in de buurt bent, ga dan nog een stukje oostelijker naar Noordkaap. Het meest noordelijke punt van ons land. Ook hier heb je weids uitzicht over het wad. Beide plekken zijn het bekijken dan ook meer dan waard.

Lees meer

The big five | Beestachtig mooi

Verschillende plekken - Niet enkel Afrika kent 'the big five', ook de Wadden kunnen er wat van. Het rijke gebied herbergt diersoorten waar je u tegen zegt. Waar je naar op zoek wilt en je je hoofd een extra keertje voor omdraait. De zeehond is redelijk bekend, maar niet altijd even makkelijk te spotten in het wild. Daarnaast is er ook nog de grijze zeehond. Die zijn een stukje nieuwsgieriger. Of wat dacht je van de bruinvis: de kleinste walvisachtige ter wereld. Juist reusachtig is de Europese steur, nagenoeg uitgestorven in het Waddengebied. Deze gigant kan maar liefst zes meter lang worden. Gelukkig zijn ze bezig om deze vis weer terug te brengen. En als je naar boven kijkt, zie je met een beetje geluk een zeearend vliegen. Deze majestueuze vogel is de parel van the big five: als je hem tegenkomt mag je je in je handjes knijpen.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief