Groninger Waddenmusea

In de zes Waddenmusea ontdek je de geschiedenis van de Groninger waddenkust en zijn bewoners. De een gaat eeuwen terug in de tijd, de ander brengt je naar een iets recentere geschiedenis. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: de Groninger Waddenkust. Ga mee terug in de tijd naar dijken en wierden, monniken, de vroegere visserij, het dorpsleven én de statige Groninger borgen. In ieder museum beleef je het waddengebied op zijn eigen manier. 

Maak kennis met de musea:

Museum Wierdenland

Vlak bij de stad ligt het oudste cultuurlandschap van Nederland: het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Hier leefden vanaf de vroege IJzertijd mensen op wierden, eeuwenoude woonheuvels. In Wierdedorp Ezinge staat Museum Wierdenland, waar je kennismaakt met dit uitgestrekte landschap en zijn bewoningsgeschiedenis. Ga tijdens je bezoek mee op een van de excursies en ervaar zelf hoe het landschap zich heeft gevormd. Na je bezoek aan Wierdenland en de excursie ben je beter voorbereid op het échte museum: het platteland vol eeuwenoude woonheuvels.

Bekijk

Museum Landgoed Verhildersum

Vlak bij de Waddenzee en het Lauwersmeergebied vind je Museum Landgoed Verhildersum. Waar cultuur en natuur harmonieus samen gaan. Bij Landgoed Verhildersum kun je je een hele dag vermaken. Ervaar hoe het wonen en werken op het Groninger platteland er in de 19de eeuw aan toe ging bij de borg, de boerderij en het arbeidershuisje. Bewonder de werken van Groninger Ploeg schilder Henk Melgers in het Koetshuis. En bezoek de exposities van antieke merklappen en moderne borduurkunst in de Boerderij. Wandel door de geschiedenis van noordwest Groningen. Ontdek het landgoed omringd door singels en landerijen met eeuwenoude gewassen, fruit- en veerassen en zie hoe de rijke boerenstand en de arme landarbeiders samen leefden. De kleine ontdekkers kunnen tijdens de wandeling opdrachten doen, voelen hoe het is om in een ouderwetse boeren bedstee te liggen en prinses of ridder zijn in de borg.

Bekijk

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Wie kan er tegenwoordig nog leven zonder auto, smartphone, computer of televisie? Bij Openluchtmuseum Het Hoogeland maak je mee hoe het er aan toe ging voordat we deze luxe tot onze beschikking hadden. Het museum dat midden in het dorp ligt staat nog precies op de plek waar het vroeger stond. Zo lijkt het net of je even terug stapt in de tijd. Kijk rond in een oud klaslokaal, de kruidenierswinkel, een daglonerswoning of een van de andere gebouwen die nog precies zo zijn ingericht als 100 jaar geleden. Bij Openluchtmuseum het Hoogeland, midden in het hart van Noord-Groningen, komt het verleden echt tot leven.

Bekijk

Visserijmuseum Zoutkamp

Aan de oude binnenhaven van Zoutkamp, in een monumentale Rijksbetonningsloods, vind je het Visserijmuseum Zoutkamp. In dit karakteristieke, historische gebouw krijg je de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken én te ervaren. De geur van vis, teer, hout en diesel neemt je mee naar de visserij uit de vorige eeuw. Je ontdekt hoe het er aan toe ging op het water, maar ook thuis bij de hardwerkende vissersvrouwen. Achter het museum, op de binnenplaats, waan je je even tussen de vissers van toen in het vissershuisje van Siegerlida. Voor het museum liggen twee vissersboten waarmee je echt het water op kunt.

Bekijk

Menkemaborg

De Menkemaborg is een van de meest prachtige borgen van de provincie. De bewoners van deze borg zijn er al jaren niet meer. Tóch voelt het of je elk moment de koets op het grindpad kan horen aanrollen. In de borg vind je een bijzonder authentiek interieur en waan je je even in de 18de eeuw. Om de borg liggen stijlvolle tuinen, grachten en een singel waar je heerlijk kunt rondwandelen. Loop bijvoorbeeld door de rozentunnel in de keukentuin of (ver)dwaal door het doolhof in de fruittuin.

Bekijk

Kloostermuseum Sint Bernardushof

Tussen de stad en het Wad ligt het dorp Aduard, dat is gebouwd op de resten van ooit een van de grootste kloosters van Noord-Europa. Overal in het dorp kun je de invloed van de Abdij en het spoor van de monniken nog goed zien. Een van de oudste huizen van Aduard (uit ca. 1600) is omgetoverd tot het kleine en sfeervolle museum Sint Bernardushof. In het museum leer je van alles over de geschiedenis van het klooster en de invloed van de monniken op het Groninger ommeland. Tijdens de 3D wandeling ervaar je hoe groot het klooster daadwerkelijk was. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. Zij kunnen zich uitleven in de kruidentuin door medicinale mengsels te maken of kloostermoppen te bakken.

Bekijk

Andere leuke musea in Waddenland

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief