Route 19: De Rode Loper Stadskanaal

Op deze route wandel je door recreatiegebied het Pagedal, het Vledderbos en over de Rode Loper. Deze route is 11 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur - 11.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Onstwedderweg
Onstwedderweg
9502 Stadskanaal
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Parkeerplaats Onstwedderweg
Onstwedderweg
9502 Stadskanaal
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

In 1765 besloot de gemeenteraad van de stad Groningen om vanaf Bareveld een kanaal te graven voor de ontsluiting van het onmetelijke hoogveencomplex dat zich uitstrekte tot aan de rijksgrens met Duitsland. Het kanaal diende aanvankelijk voor de ontwatering van de venen en de afvoer van de gewonnen turf. Later werd het de economische slagader van de hele regio. Deze functie is verdwenen en nu is recreatievaart van belang. In de loop van de tijd ontwikkelde zich bebouwing langs dit kanaal wat uiteindelijk leidde tot het huidige Stadskanaal. De naam verwijst duidelijk naar de oorspronkelijke eigenaresse van het kanaal. De komst van een Philipsvestiging in de jaren vijftig van de vorige eeuw gaf de impuls tot de verandering van het veenkoloniale lintdorp tot de huidige plaats met haast stedelijke allure. Stadskanaal heeft goede voorzieningen die zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat. Opvallend is de aandacht die wordt gegeven aan het openbare groen. Overal vindt men groene bermen, bomen en struiken. 

De wandelroute loopt door recreatiegebied het Pagedal en het Vledderbos. Door de uitbreiding van de bevolking in de tweede helft van de 20e eeuw, mede veroorzaakt door de komst van Philips ontstonden nieuwe woonwijken en nam de behoefte aan recreatieve voorzieningen toe. Hiertoe is het in 1973 geopende Pagedal aangelegd. In 1992 werd aan de overzijde van het A.G. Wildervanckkanaal en de N366, het Vledderbos aangeplant. Voor de verbinding met het Westerwoldse achterland werden diverse viaducten gebouwd en om het nieuwe Vledderbos bij het recreatiegebied te betrekken, werd de naamgever van de wandel- en fietsbrug, de Rode Loper, in 1998 gerealiseerd. 

Bij punt 7, langs het schelpenpad langs de wei van de Schotse Hooglanders in het Pagedal zijn in het voorjaar wilde orchideeën waar te nemen. Bij het vennetje, met vlonders en mooie begroeiing, is de ijsvogel gesignaleerd. Bij de plas bij de kiosk zijn regelmatig aalscholvers te zien, die op een rijtje op de aanwezige palen in het water hun vleugels droog wapperen. En je kunt er ook regelmatig grote witte zilverreigers spotten.  

De naam van het recreatiegebied, het Pagedal, is ontleend aan het riviertje Pagediep dat bij Onstwedde uitmondt in de Mussel Aa. De oorspronkelijke streektaalnaam luidde (en luidt) Poggedaip die verwijst naar de vele kikkers die er voorkwamen. Een pogge is nl. een kikker of pad. De merkwaardige overzetting van de eigenlijke naam naar Pagediep veroorzaakt veelvuldig verwarring in de uitspraak van de naam: Page wordt uitgesproken met een harde g.

Op- of aanmerking? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Sponsoren van deze route zijn Pengels Outdoor en Vrije Tijd, B & B  Bosstee en B & B Vledderstee.

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-witte stickers met opdruk WIW 19
  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Toelichting startpunt: Er kan ook gestart worden vanaf de parkeerplaats aan de Gedempte Vleddermond, Vledderveen.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief