Route 5: De Krabbenbrug Veele

Op deze route wandel je rond bij het eeuwenoud esdorp Veele. Deze route is 7,5 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 7.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeren in de berm bij de Rolinbrug
Wedderstraat 48
9541 VN Vlagtwedde
Navigeer naar startpunt
1

Kunsthal Artphy

Kempkebosweg 2
9591 VG Onstwedde
Kunsthal Artphy
Eindpunt: Parkeren in de berm bij de Rolinbrug
Wedderstraat 48
9541 VN Vlagtwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Veele is geen jong veenkoloniaal dorp, maar een eeuwenoud esdorp tussen Wedde en Vlagtwedde, gelegen aan het Mussel-Aa-kanaal en het Veelerdiep. De wandeling gaat door de beekdalen van de Ruiten Aa, de Westerwoldse Aa, het Veelerdiep en door het esdorpje Wessinghuizen. 

De geschiedenis heeft het dorp Veele danig veranderd. De aanleg van het Mussel-Aa-kanaal bracht handel en levendigheid, de stoomtram reed er tot aan de oorlog over de klapbrug en in die dagen telde Veele maar liefst zeventien middenstanders. 

Aan het eind van de oorlog ’40-’45 leidde de bevrijding van Veele opnieuw tot een gedaanteverandering. Op 12 april 1945 trok een eenheid bevrijders onder leiding van kolonel Blondeel (de weg aan de noordkant van het kanaal is naar hem vernoemd) op naar de brug. Drie jonge Belgische militairen, tien Duitse soldaten en een baby uit Veele kwamen bij de gevechten om. Veertien boerderijen, woningen en schuren gingen in vlammen op. De brug ging voor de tweede keer in die oorlog de lucht in. De herstelde brug is genoemd naar de 21-jarige Belgische sergeant Philippe Rolin, één van de drie geallieerde gesneuvelden. Bij de Rolinbrug staat een klein monument.

De Westerwoldse kanalen zijn gegraven tussen 1911 en 1917 en waren een antwoord op de toenemende wateroverlast als gevolg van de steeds verdergaande ontginning van de moerassen en veengronden. De veengebieden fungeerden als een grote spons, die veel regenwater kon opnemen. In het zuiden sluit het Ruiten Aa-kanaal in Ter Apel aan op het Stadskanaal; het Mussel Aa-kanaal doet dat bij Musselkanaal. Bij Veelerveen, noordoostelijk van Veele, komen beide kanalen samen in het Verenigd of B.L. Tijdenskanaal. Het Ruiten Aa-kanaal is verdeeld in negen ‘panden’’ en het Mussel Aa-kanaal in acht panden, telkens met een peilverschil van 1 meter. Veel oude klapbruggen zijn, zoals in Veele, vervangen door vaste betonnen bruggen.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Toelichting seizoen: De oever- en maaipaden kunnen soms erg drassig zijn. Het dragen van waterdicht schoeisel wordt daarom aangeraden.
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit met opdruk WIW 5

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief