Route 17: Soldatendyck Bourtange

Op deze route wandel je dwars door het Bourtangerveen en over de Soldatendyck. Deze route is 6 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 30 minuten - 6.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Informatiecentrum Vesting Bourtange
Willem Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange
Navigeer naar startpunt
1

Vesting Bourtange

W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange
Vesting Bourtange
2

Cafe 't Oal Kroegie

Marktplein 8
9545 PH Bourtange
Cafe 't Oal Kroegie
Eindpunt: Informatiecentrum Vesting Bourtange
Willem Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Het Bourtangerveen was een natuurlijke grens tussen Groningen en Ost-Friesland. De begaanbare routes door het veen lagen op tangen of zandruggen. Bij onmin met de buren was zo’n route goed af te sluiten. Dat heeft de bisschop van Münster, Bommen Berend, geweten. Oude veldnamen (Munsterse kampen) doen nog aan zijn belegering denken.

Het stervormige verdedigingswerk Bourtange is op zich al een kunstwerk. Schoonheid en functionaliteit gingen ook op militair gebied goed samen. In 1971 begon de volledige reconstructie van de vesting, die anderhalve eeuw geleden al buiten gebruik was gesteld. Zodoende kunnen we nu genieten van een bijzonder landschap met veel historische elementen.

De galg aan de Nieuwwerksweg herinnert aan een andere kijk op schuld en boete. Oost-Groningen kent nog een aantal oude galgenveldjes of –bulten, omgeven met verhalen over hekserij, marteling en terechtstelling. Men was in die dagen zeer gevoelig voor bijgeloof. Zo gaat het verhaal dat het huis, dat stond aan het eind van de 1e Pallertweg behekst was. De kinderen waren er altijd ziek. En ja hoor, men vond er op een van de beddenkussens een heksenkrans…

De wandelroute loopt door het voorterrein van de vesting, een gebied dat men bij dreiging uit het oosten onder water kon zetten. Met sluizen en dijkjes bracht men, toen het moeras door indroging zijn ondoordringbaarheid verloor, een extra verdedigingslinie aan.

De Soldatendijk (punt 14) bijvoorbeeld werd indertijd aangelegd om te voorkomen dat het water naar het lagere noorden zou weglekken. Aan het eind van deze dijk is een sluisje om de waterstand te kunnen regelen. Dit sluisje was van zo’n strategisch belang dat er een kleine veldschans (Redoute Bakoven) werd gebouwd om het te beveiligen. In tijden van gevaar lag Bourtange als een eiland in ondiep water. Men is nu begonnen deze ‘natte horizon’ weer te herstellen.

Stichting Het Groninger Landschap beheert dit gebied nu. De beheerorganisatie organiseert excursies in dit gebied. Er groeien langs het Soldatendijkje zeldzame planten als gagel, Zwolse anjer, verfbrem en muizenoor.

Opmerking? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord doort Oal Kroegie - Bourtange.

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel - wit gemarkeerd WIW 17
  • Route typering: Natuurroute

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief