Route 26: De Bosbeek Ter Apel

Op deze route wandel je langs de Bosbeek in Ter Apel. Deze route is 12,5 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 10 minuten - 12.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Boslaan 6
9561 LH Ter Apel
Navigeer naar startpunt
1

Hotel Boschhuis

Boslaan 6
9561 LH Ter Apel
Hotel Boschhuis
Eindpunt: Boslaan 6
9561 LH Ter Apel
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Ruim honderd jaar geleden teisterden overstromingen Westerwolde.
De meanderende beken Ruiten Aa en Mussel Aa, konden de watermassa's uit Drenthe niet verwerken. De sponswerking van de Groningse en Drentse veengebieden nam evenveel af als de ontginningen daar vorderden. De roep om kanalisatie werd steeds sterker, zelfs zo dat er een pressiegroep voor werd opgericht: de Vereniging tot bevordering der Kanalisatie van Westerwolde.

Het stroomgebied van de Ruiten-Aa staat bij Ter Apel in contact met dat van de Runde. Dat riviertje stroomde vroeger vanaf het veengebied Zwartemeer in Zuidoost-Drenthe en een zijtak van de Runde, de Moersloot, was één van de stroompjes die bij het Klooster van Ter Apel de Ruiten Aa voedde.

Drie organisaties, Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa's en de Dienst Landelijk Gebied, hebben de handen ineen geslagen om de verbinding tussen het Runde-stroomgebied en de Ruiten Aa te optimaliseren. Zij groeven de Bosbeek, die u bij punt 6 en 33 op uw wandeling tegen komt. Bij punt 6 ziet u de aangelegde Bosbeek die de verbinding vormt tussen de Runde (Drenthe) en de Ruiten Aa.De beek heeft één wat steilere oever met maaipad en één zwakhellende oever, met allerlei ongelijkheden en ondiepten aan de waterkant. Inhet zuiden wordt de beek onder het Ruiten Aa-kanaal door geleid, zie punt 33,: hier begint de Bosbeek en direct rechts bevindt zich de duiker onder het Ruiten Aa-kanaal die het water van de Runde via de Bosbeek naar het riviertje de Ruiten Aa brengt. In het noorden takt hij aan op de Ruiten Aa, die zo meer en schoon water krijgt. Waar het honderd jaar geleden de kunst was de natuurlijke rivieren te ontlasten gaat het er nu om het Drentse water niet via de weg van de minste weerstand (de kanalen) naar de Dollard te transporteren, maar het juist de rivieren te laten leven.

Bij punt 4 in de route ziet u een rietfilter: de overstort van de  riolering wordt door dit rietfilter gezuiverd en weer schoon geloosd op de Ruiten Aa. Het rietfilter is aangelegd in het kader van Westerwolde Schoon.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Hotel Boschhuis Ter Apel.

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Toelichting startpunt: Parkeerplaats Hotel Boschhuis
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW 26
  • Route typering: Natuurroute

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief