Route 36: Grensland Wessingtange

Op deze route wandel je door het grensgebied van Westerwolde en Duitsland. Deze route is 14 of 7 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 35 minuten - 14.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kloosterboerderij Bleyendael
Lauder Hokweg 11
9551 XV Sellingen
Navigeer naar startpunt
1

Natuurbegraafplaats Laude

Laude
Natuurbegraafplaats Laude
Eindpunt: Kloosterboerderij Bleyendael
Lauder Hokweg 11
9551 XV Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

De route gaat door Duitsland, dus is het goed om een identiteitskaart bij u te hebben. Wanneer het geijzeld heeft, is het niet aan te bevelen om de route te wandelen daar u onder de wieken van de windturbines door loopt en er grote kans bestaat dat er stukken ijzel naar beneden komen. Hier wordt door borden voor gewaarschuwd.

Vanwege loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

De Grensroute begint bij de voormalige Kloosterboerderij Bleyendael. Aangezien de boerderij op dit ogenblik te koop staat, kunt u deze niet bezoeken. De boerderij staat in Wessingtange.

Wessingtange is een gehucht in de gemeente Westerwolde. Het ligt ten zuiden van Sellingen, tussen het Ruiten-Aa-kanaal en de Duitse grens. De naam geeft aan dat het gehucht op een zandrug (=tange) ligt in het voormalige Bourtangermoeras.  Als u van rust en ruimte houdt is dit een prachtige route om te wandelen. Onderweg zijn er mogelijkheden om even van een bankje of picknicktafel gebruik te maken. Aan de Duitse kant zijn er onderweg schuilhutten, mocht het gaan regenen.

De Hasseberg is het hoogste punt van de provincie Groningen. De berg, meer een heuvel, is 14,2 meter + NAP en ligt ongeveer 2 km ten oosten van Sellingen. De heuvel ligt op Nederlands grondgebied. Net achter de top ligt de Duitse grens. De Hasseberg is een opstuwing uit de ijstijd en de opgestuwde grond is afkomstig uit Noorwegen. Een gletsjer heeft de grond hier achter gelaten. In veel geschiedschrijving komt de Hasseberg al voor. 

Het laatste deel van de wandeling voert over de natuurbegraafplaats Laude (punt 16-18).De natuurbegraafplaats is onderdeel van een 60 hectare groot natuurgebied en heeft een oppervlakte van ca. 12 hectare waar begraven mag worden. Vroeger liep hier een oude uitloper van de Eems, tegenwoordig vindt u hier afwisselende natuur met hoger- en lagergelegen gedeelten en met oud en jong bos: loofbos met oude eiken respectievelijk es, meidoorn, beuk en Spaanse aak. Ook komen er diverse vogelsoorten voor. In het oude bos o.a. de gekraagde roodstaart, grauwe kiekendief, boomklever en appelvink, in het jonge bos de tjiftjaf, winterkoning en roodborst.
De opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van de natuur in dit gebied.

Dit is een route van Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd met WIW36
  • Route typering: Natuurroute

Wandelen

  • Honden niet toegestaan Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief