Route 32: Giezelbaarg Onstwedde

Op deze route wandel je langs het Pagediep, het Mussel Aa Kanaal en de Giezelbaarg. Deze route is 14 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 30 minuten - 14.0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Staatsbosbeheer schuin tegenover huisnummer 5a
Ter Wuppingerweg 5a
9591 VH Onstwedde
Navigeer naar startpunt
1

Artphy

Kempkebosweg 2
9591 VG Onstwedde
Artphy
Eindpunt: Parkeerplaats Staatsbosbeheer schuin tegenover huisnummer 5a
Ter Wuppingerweg 5a
9591 VH Onstwedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Het eerste deel van de Giezelbaargroute loopt langs het Pagediep en na de bocht langs het Mussel Aa Kanaal, dat begin 1900 gegraven werd, samen met het Ruiten Aa Kanaal en het Boelo Tijdenskanaal. Doordat op grote schaal veen werd afgegraven ontstond er wateroverlast in geheel Westerwolde. De Mussel Aa en de Ruiten Aa konden het water niet voldoende afvoeren mede door het feit dat er een hoogteverschil was tussen Ter Apel en Nieuweschans van 12 meter. Boelo Tijdens was de grote initiatiefnemer van de kanalisatie van Westerwolde.


Aan de linkerhand ligt Sterenborg. De erve Sterenborg duikt voor het eerst op in het Hoenderregister van 1568. Nu ruim 400 jaar later, woont op deze plek nog steeds de familie Sterenborg.


Ter Wupping ontleent zijn naam aan een wip op wippinge, een ouderwetse kraan voor het laden en lossen van schepen. Het Oosterholtsdiep was in die tijd bevaarbaar.


Van Veele is het Gildeboek van 1808 bewaard gebleven. Hierin staan de rechten en plichten beschreven van de bewoners. De midwinterhoornblazers van Veele organiseren jaarlijks de Midwinterhoornwandeling die begint en eindigt bij de boerderij van Joling op nummer 19.

De Giezelbaarg lijkt een grafheuvel maar is een zandheuvel uit de laatste ijstijd. Tot 1803 was het de plek waar de vonnissen ten uitvoer werden gebracht, die eerder in de Burcht in Wedde waren uitgesproken. Aan het einde van de 16e eeuw zijn 22 mannen en vrouwen omgebracht op beschuldiging van hekserij.


In Wessinghuizen staat het Marketeken, de skyline van Wessinghuizen, enerzijds een herkenningsteken en anderzijds een ontmoetingsplaats.


In het gebied rondom de Roege Berg in Ter Wupping zijn diverse rivierduinen te zien, die stammen uit de laatste ijstijd, toen snel stromende rivieren en beken daar zand en stenen meesleurden en opstuwden. De Roege Berg zelf is daar een prachtig voorbeeld van.


Aan de Molenpaal heeft ooit een molen gestaan die rond 1855 is verplaatst naar het begin van de Ter Wuppingerweg. In 1954 heeft de molen zodanig veel stormschade opgelopen, dat tot sloop is overgegaan.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Oosterveld Makelaardij

Oosterveld Makelaardij
Havenstraat 10
9591 AK Onstwedde
tel. 0599-650654
fax. 0599-650641
info@oosterveld-makelaardij.nl
www.oosterveldmakelaardij.nl

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: geel-wit gemarkeerd met WIW 32

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief