Route 32: Giezelbaarg Onstwedde

Op deze route wandel je langs het Pagediep en het Mussel Aa Kanaal. Deze route is 14 kilometer lang.

Wandeltocht 3 uur 30 minuten - 14,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Ter Wuppingerweg 5 a
9591 VH Onstwedde
1

Artphy

Artphy
Kempkebosweg 2
9591 VG Onstwedde
Eindpunt: Ter Wuppingerweg 5 a
9591 VH Onstwedde

Het eerste deel van de Giezelbaargroute loopt langs het Pagediep en na de bocht langs het Mussel Aa Kanaal, dat begin 1900 gegraven werd, samen met het Ruiten Aa Kanaal en het Boelo Tijdenskanaal. Doordat op grote schaal veen werd afgegraven ontstond er wateroverlast in geheel Westerwolde. De Mussel Aa en de Ruiten Aa konden het water niet voldoende afvoeren mede door het feit dat er een hoogteverschil was tussen Ter Apel en Nieuweschans van 12 meter. Boelo Tijdens was de grote initiatiefnemer van de kanalisatie van Westerwolde.
Aan de linkerhand ligt Sterenborg. De erve Sterenborg duikt voor het eerst op in het Hoenderregister van 1568. Nu ruim 400 jaar later, woont op deze plek nog steeds de familie Sterenborg.
Ter Wupping ontleent zijn naam aan een wip op wippinge, een ouderwetse kraan voor het laden en lossen van schepen. Het Oosterholtsdiep was in die tijd bevaarbaar.
Van Veele is het Gildeboek van 1808 bewaard gebleven. Hierin staan de rechten en plichten beschreven van de bewoners. De midwinterhoornblazers van Veele organiseren jaarlijks de Midwinterhoornwandeling die begint en eindigt bij de boerderij van Joling op nummer 19.
De Giezelbaarg lijkt een grafheuvel maar is een zandheuvel uit de laatste ijstijd. Tot 1803 was het de plek waar de vonnissen ten uitvoer werden gebracht, die eerder in de Burcht in Wedde waren uitgesproken. Aan het einde van de 16e eeuw zijn 22 mannen en vrouwen omgebracht op beschuldiging van hekserij.
In Wessinghuizen staat het Marketeken, de skyline van Wessinghuizen, enerzijds een herkenningsteken en anderzijds een ontmoetingsplaats.
In het gebied rondom de Ruige Berg in Ter Wupping zijn diverse rivierduinen te zien, die stammen uit de laatste ijstijd, toen snel stromende rivieren en beken daar zand en stenen meesleurden en opstuwden. De Ruige Berg zelf is daar een prachtig voorbeeld van.
Aan de Molenpaal heeft ooit een molen gestaan die rond 1855 is verplaatst naar het begin van de Ter Wuppingerweg. In 1954 heeft de molen zodanig veel stormschade opgelopen, dat tot sloop is overgegaan.

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Oosterveld Makelaardij. 

Oosterveld Makelaardij
Havenstraat 10
9591 AK Onstwedde
tel. 0599-650654
fax. 0599-650641
info@oosterveld-makelaardij.nl
www.oosterveldmakelaardij.nl

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijnJa

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief