10 Groningse podcasts die je niet mag missen

De afgelopen jaren zijn podcasts in razend tempo uitgegroeid tot een medium wat bijna niet meer weg te denken is uit onze levens. Wat je ook interessant vindt, er is altijd wel een podcast over te vinden. In Groningen barst het van de creatievelingen, niet zo gek dus dat er ook veel podcasts zijn met Groningse wortels. Luister naar heerlijke muziek en achter-de-schermen-anekdotes van poptempel VERA, kom alvast in de stemming voor je favoriete festival of neem een duik in de Groninger geschiedenis. Er is genoeg te ontdekken.

De Groninger Grond

Sinds 2019 vindt ontdekfestival Grasnapolsky elk jaar plaats in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. In de podcastserie  'Groninger Grond' gaan Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem op ontdekkingstocht naar wat Groningen nou zo bijzonder, grillig en vruchtbaar maakt. Ze gaan op zoek naar de verhalen van een gebied dat je misschien denkt te kennen, maar waarvan je de verhalen nog nooit echt hebt gehoord. De ideale podcast om in de stemming te komen voor het festival of voor momenten dat je er juist naar verlangt.

Luister hier

Credo, het leven van Ede Staal

Het Hoogelaand, As vaaier woorden en Het het nog nooit zo donker west. Hits van Ede Staal. De muziek van de zanger hoort bij de Groninger cultuur. Het werk van Ede is nog steeds populair onder veel Groningers en iedereen heeft er een eigen verhaal bij. In de podcast 'Credo, het leven van Ede Staal' gaat RTV Noord presentator Erik Hulsegge in gesprek met de mensen die hem van dichtbij hebben meegemaakt. Wie was Ede Staal, wat bewoog hem en hoe was het om met hem te werken? Wat doet zijn repertoire met mensen, zelfs 35 jaar na zijn overlijden?

Luister hier

Talk of the Town

Begin je weekend goed met de spraakmakende talkshow 'Talk of the Town'. In het Forum bespreken presentatoren Lara Harbers en Nathan de Vries de afgelopen week met interessante gasten. Vaste columnisten geven hun kijk op de week en de muzikale begeleiding wordt iedere week verzorgd door andere noordelijke helden. De talkshow is iedere week live te bekijken op de kanalen van het Dagblad van het Noorden en via het online Platform F van het Forum. Geen tijd om live te kijken? Dan is Talk of the Town na afloop ook terug te luisteren als podcast.

Luister hier

De Groninger Vrouwengalerij

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch was er over deze vrouwen maar weinig terug te vinden in de geschiedenisboeken. Naar aanleiding van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht zette De Verhalen van Groningen de 'Groninger Vrouwengalerij' op. Ze verzamelden de verhalen van 50 bijzondere Groningse vrouwen. In de podcastserie worden de verhalen van 12 van deze vrouwen nog eens extra uitgediept.

Luister hier

In de Wetenschap

In de podcast 'In de Wetenschap' van de Rijksuniversiteit Groningen duik je in de academische wereld. Onderzoekers komen aan het woord, het laatste nieuws wordt behandeld en je hoort korte reportages vanaf locatie. Van onderzoeken naar suikers en het effect ervan op je gezondheid tot onderzoeken naar multi-agent systems en autonome robots. Een grote verscheidenheid aan onderwerpen die op een laagdrempelige manier behandeld worden. Een podcast voor iedereen die wat nieuws wil leren.

Luister hier

Buiten de Grachten

Er wordt te veel óver en te weinig met de inwoners van het ommeland gepraat, vinden podcastmakers Jeroen van Oostendorp en Joost de Graaf. De kloof tussen de stad en het platteland wordt alsmaar groter en dat vinden ze een slechte zaak. Daarom gaan zij in de podcast 'Buiten de Grachten' van OOG de provincie in om het gesprek aan te gaan met hun provinciegenoten van buiten de stad. Ze gaan op zoek naar bijzondere plekken en verhalen in de provincie Groningen in een poging beide werelden dichter bij elkaar te brengen.

Luister hier

Word Groter

Groningen is de ideale plek om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Daar weten ze bij FC Groningen alles van. In de podcast 'Word Groter' gaan presentatoren Maarten Siepel en Wouter Holsappel, bekend van de supporterspodcast Kon Veel Minder, iedere aflevering in gesprek met een inspirerende gast. Een gast met een verhaal. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben een connectie met de lokale voetbaltrots. De podcast gaat over meer dan voetbal: het gaat over groei, over het leven en vooral ook over mensen.

Luister hier

Voor De Zon

Noorderzon is een begrip in Groningen. Eind augustus komt de hele stad samen in het Noorderplantsoen om te genieten van kunst, wetenschap en lekker eten. In de podcastserie 'Voor De Zon' nemen ze je iedere maand mee op reis naar een onderwerp dat bij Noorderzon hoort. Jelte Posthumus & Anne-Jan Toonstra bespreken samen met wetenschappers, bezoekers en omwonenden uiteenlopende thema’s: van massapsychologie tot aan de geschiedenis van de zomervakantie. Je krijgt meteen weer zin om in augustus door het plantsoen te flaneren.

Luister hier

Trash That Podcast

In de 'Trash That' podcast van poppodium VERA maken programmeur Peter Weening en Mark Lada, zanger van de Groningse band traumahelikopter, een reis door de muzikale wereld. Aan de hand van de fameuze Trash That Beat lijsten bekijken ze de ontwikkelingen van de muziek door de jaren heen. Je hoort mooie anekdotes uit de meer dan 40 jaar dat Peter al programmeur is bij VERA. Verhalen die backstage plaatsvonden en die je nooit eerder gehoord hebt. Tussendoor hoor je de beste nummers uit de besproken jaren. De Trash That podcast is dé podcast voor mensen die houden van muziek.

Luister hier

De Groentjes

In volkstuinencomplex Tuinwijck in de stad heeft iedereen een eigen verhaal. De een komt er om te mediteren, de ander om haar eigen groente te verbouwen en weer iemand anders om lekker te koken. De bewoners noemen het hier hun eigen paradijs. In de podcast De Groentjes nemen Marius Kooij en Jurgen van Tolie je mee naar de volkstuin. Iedere week gaan ze op ontdekking in de tuin.

Luister hier

Meer Groningse Podcasts

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief