De herfst is hét seizoen om de smaak van de streek te ontdekken. Pompoenen, paddenstoelen, appels, peren, stoofgerechten, bokbieren en een goed glas whisky: dit is de tijd van warmte, gezelligheid en puur genieten. We hebben elf fijne adressen voor je verzameld waar je dit seizoen gegarandeerd op je bord (of in je glas) krijgt.
Lunch
Geniet van een heerlijke Groningse lunch in de herfst. Van huisgemaakte taartjes tot eerlijke streekgerechten. Wij zetten een aantal lunchplekjes voor je op een rij.
Kopje Genieten
Voor of na een herfstwandeling op een mooie locatie neerstrijken voor een herfstgebakje kan bij Kopje Genieten, maar je kunt er ook prima een heerlijke lunch bestellen. De ingrediënten die eigenaresse Christine gebruikt zijn altijd vers en ze werkt voornamelijk met eerlijke, duurzame en lokale producten uit de eigen tuin en uit de provincie Groningen. De taartjes van Christine zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ze zijn ook nog eens (h)eerlijk.
Bekijk
Gasterij Natuurlijk Smeerling
Wat je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling op het bord krijgt, vertelt een verhaal over streek en ambacht. De keuken werkt zoveel mogelijk met lokale, biologische en natuurlijke producten — zelfs de kruiden komen uit de kruidentuin tegenover de gasterij en worden gebruikt als verse thee of topping bij broodjes. De menukaart is afgestemd op de omgeving: van lichte daggerechten tot eerlijke lunchopties.
Bekijk
Roegh in Winschoten
Bij Roegh in Winschoten kun je kiezen uit een breed aanbod: van kleine snacks tot een volwaardig driegangenmenu, of high tea en borrelplanken. De filosofie achter de keuken is helder: puur, met zo min mogelijk toevoegingen, maar wél met kwaliteit. Ze bieden gerechten voor vleeseters én vegetariërs, en passen hun aanbod aan zodat ook kinderen keuze hebben. Kortom: “eten waar je je goed bij voelt” — zonder franjes.
Bekijk
Herfst op je bord: vijf horecazaken met streekproducten
De herfst is hét seizoen om te genieten van pure smaken: paddenstoelen, pompoen, stoofgerechten en verwarmende drankjes. In onze regio zetten verschillende horecazaken vol in op streekproducten en seizoensspecials. Wij zetten een paar adressen die je niet mag missen voor je op een rij.
Boerderij Hermans Dijkstra
In een monumentale herenboerderij serveert chef Roeland Schaap menu’s van vier tot zes gangen die elke maand wisselen. In de herfst kun je denken aan wild, stoofgerechten en knolgroenten — allemaal met zorg en kwaliteit bereid. Hier bij Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda beleef je eten met de seizoenen.
Bekijk
Gastrobar MOOD
In het Rosarium combineert Gastrobar MOOD klassieke en eigentijdse gerechten met een eigentijdse sfeer. Naast pure seizoensgerechten vind je hier ook speciaalbieren en een mooie whiskyselectie, waaronder de Dalmore 12 Years. Perfect voor een herfstige avond.
Bekijk
Brasserie Old School
Toegankelijk en gezellig, met een kaart die goed inspeelt op de seizoenen. Denk aan pompoensoep, paddenstoelenragout of stoofvlees van lokale leveranciers. Gewoon goede gerechten met een streekaccent. Daarvoor kan je bij Brasserie Old School in Oostwold terecht.
Bekijk
Restaurant De Ruiten Aa
Midden in het Westerwoldse landschap brengt Restaurant De Ruiten Aa de natuur naar het bord. In de herfst staat de kaart vol met ingrediënten als paddenstoelen, knolselderij en wild — smaken die passen bij de omgeving en het seizoen.
Bekijk
Parkzicht
Bij Parkzicht in Veendam draait het niet alleen om goed eten, maar ook om drinken dat bij de herfst past. Met lokale herfstbieren en een selectie whisky’s kun je hier extra genieten na een stevige maaltijd, bijvoorbeeld met wild op de kaart. In het gemoedelijke Grand Café - Restaurant "In de Brouwerij" beleef je ook het brouwproces van de speciale bieren. Hier stroomt het huis gebrouwen bier van Bogdike rechtstreeks van de tap, waardoor je kunt genieten van de authentieke smaken van de eigen brouwerij.
Bekijk
Proef de herfst bij de boer
De herfst is hét seizoen van volle smaken, warme gerechten en gezellige avonden binnen. Stap eens binnen bij de boer, vul je tas met streekproducten en laat de herfst thuis beginnen. Je proeft meteen het verschil. Stoofpotten die uren pruttelen, pompoensoepen met een vleugje room, versgebakken brood met kaas en een appeltaart die de keuken vult met de geur van kaneel. Vlakbij elkaar liggen drie boerderijwinkels die je helpen om die pure herfstsfeer thuis op tafel te zetten.
Zuivelboerderij Bij de Boerin
Bij Zuivelboerderij Bij de Boerin in Stadskanaal draait alles om zuivel en kaas van eigen boerderij. Hun romige melk, yoghurt en boerenkazen passen perfect bij herfstgerechten: denk aan een dampende pompoensoep met room, een gratin met aardappel en kaas, of een borrelplank met stevige herfstkazen en noten.
Bekijk
Boerderij Migchels
Rijd je richting Onstwedde, dan kom je bij Boerderij Migchels. Hier staan verse eieren altijd voor je klaar in de boerderij-automaat, samen met aardappelen, uien en andere seizoensproducten. Daarmee maak je bijvoorbeeld een quiche met paddenstoelen en prei, een hartige boerenomelet of een stoofschotel waarin ui en wortel de hoofdrol spelen.
Bekijk
Bio-boerderij Landleven
Bij Bio-boerderij Landleven vind je een breed aanbod aan streekproducten: vlees, groenten, zuivel en meer. Perfect om een klassieke runderstoof met knolgroenten te maken, een herfstsalade met geroosterde biet en walnoten, of een appeltaart van lokale appels.
Bekijk