Op avontuur over de Waddenzeebodem

Bij eb valt een deel van de bodem van de Waddenzee droog. De vogels eten hun buik vol en de zeehonden zoeken de zandplaten op om te zonnen. Hét moment om een wandeling over de zeebodem te maken. Een unieke ervaring. Maar je kunt deze tocht nog iets extra’s geven. Proef de Wadden en pluk een oester, ga bewust jutten en vul je tas met plastic of kom helemaal tot jezelf op een zandplaat. Een onvergetelijke ervaring met je voeten in het slik.

Wadoesters plukken

Gek op een verse ziltige waddenoester? Waarom zou je wachten tot al dat lekkers uit de Waddenzee in de winkel ligt, als je het ook zelf kunt oogsten. Ga samen op excursie en verzamel je eigen maal. Verser dan dit kan niet. Vanuit Lauwersoog ga je op jacht om je oesters te plukken. En ter plekke te proeven natuurlijk. Je kunt er niet alleen oesters vinden, maar ook zeewier, krabben, kokkels, harder of platvis. Wat schaft het wad ditmaal?

Lees meer

Yoga op het wad

De zonnegroet doen met een groep zeehonden in de achtergrond. Dat is nog eens een unieke ervaring. Stap aan boord om een stukje te varen. Eenmaal aangekomen op de Engelsmanplaat klim je overboord en sta je tot je knieën in het water. Boven op de drooggevallen zandplaat zoek je je plek en kan de yogales beginnen. Hier hoor je alleen je eigen adem, de zee, de wind en de vogels. Voel je helemaal zen met de Waddenzee om je heen.

Lees meer

Wadlopen in het donker

Wandelen over de bodem van de zee is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar wat dacht je van wadlopen in het donker? In het holst van de nacht start je met je wadlooptocht. Nergens ervaar je de duisternis zo puur als in het Waddengebied. En toch hoef je geen zaklamp mee te nemen. De vuurtorens van Schiermonnikoog en Borkum wijzen je de weg. Dan zie je de zon boven de horizon uitkomen. Na de nachtelijke wadlooptocht is de zonsopkomst een welverdiende en adembenemende verrassing.

Lees meer

Zwerven

Uitwaaien op de dijk. Wie houdt er niet van. Maar wat speelt er zich eigenlijk af achter de dijk? Kwelders, zandbanken, slikvelden en geulen. Tijdens een zwerftocht kom je van alles te weten over de bodem van de zee. En over de inwoners van het wad. Ga in Uithuizermeeden of Noordpolderzijl op pad met een gids en ervaar de ruimte van het Waddengebied. Vergeet je verrekijker niet. Genoeg te spotten onderweg.

Lees meer

Bewust jutten

Het is een eeuwenoude traditie: strandjutten. Ook wanneer je het wad op gaat kom je van alles tegen. De zee zorgt voor bijzondere schatten maar ook voor veel plastic. In het Waddengebied worden jaarlijks meerdere opruimacties georganiseerd. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Neem je eigen tas mee en jut alles wat niet in de natuur hoort. Zo steek je je handen uit de mouwen tegen de plastic soep. En misschien vind je wel een geheime boodschap in oude flessenpost.

Lees meer

Van het wad

Graag het wad ontdekken maar slecht ter been? Of gewoon geen zin om te wadlopen? Met Wad Expedities ontdek je het wad vanaf een boot. Terwijl de kapitein behendig door de geulen van de Waddenzee vaart, spot jij een zeehond vanaf het dek, ontdek je de wondere waddenwereld met een microscoop en luister je naar de meeslepende verhalen van de kapitein. Ook aan de jongste avonturiers is gedacht. Zij krijgen een boekje om dingen die ze tegenkomen te noteren en een schelpenzakje voor de mooiste strandvondsten.

Lees meer

Wadlopen met kinderen

Schelpen zoeken, krabbetjes kijken en met je voeten in het slik. Voor kinderen is er genoeg te beleven tijdens een wadlooptocht. Speciaal voor de jonge avonturiers worden allerlei wadlooptochten georganiseerd. Niet te ver, niet te zwaar, maar vol met ontdekkingen. Tijdens de tocht over de bodem van de zee kom je van alles te weten over de natuur en de dieren. Modderpoten? Alles mag tijdens het wadlopen.   

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief